Στεργιούλης: Τα ΕΛΠΕ δεσμεύονται να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

Στεργιούλης: Τα ΕΛΠΕ δεσμεύονται να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο
Ο Γρηγόρης Στεργιούλης (Α), Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ των ΕΛΠΕ, μιλάει πριν την υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και 'Αρτα-Πρέβεζα, Πέμπτη 25 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο CEO του ομίλου χαρκτήρισε «ιστορικό καθήκον προς την ίδια την χώρα» τη συστηματική εξερεύνηση και αξιοποίηση των εθνικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Την πλήρη δέσμευση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο ετήσιο τριήμερο Συνέδριο της ERTC (European Refining Technology Conference), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παράλληλα με την Παγκόσμια Σύνοδο για τα Πετροχημικά (Global Petrochemicals Summit).

Ο κ. Στεργιούλης χαρακτήρισε ως «ιστορικό καθήκον προς την ίδια την χώρα» τη συστηματική εξερεύνηση και αξιοποίηση των εθνικών αποθεμάτων Υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του στρατηγικής, αποφάσισε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, εκμεταλλευόμενος την γνώση των επιστημόνων του για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελλαδικού χώρου και συνάπτοντας συνεργασίες με εταιρίες κύρους όπως η Total, η ExxonMobil και η Edison.

Αναφερόμενος στην ηγετική παρουσία των ΕΛΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθει ο Όμιλος στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ήταν η «Αριστεία Λειτουργίας».

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης έχουν ήδη αποτυπωθεί θετικά για τον Όμιλο, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της λειτουργίας εγκαταστάσεων, της βελτιστοποίησης του εφοδιασμού, της μεγιστοποίησης των συνεργιών μεταξύ των επιχειρηματικών μονάδων, της εξασφάλισης ευνοϊκότερων όρων πίστωσης και κερδοφόρων διαπραγματεύσεων, αλλά και της σύναψης συμφωνιών με μια σειρά από κρατικές εταιρείες πετρελαίου που οδήγησαν σε αριστοποίηση της παραγωγής. “Παράλληλα, οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν από 15% το 2008 στο επιβλητικό 56% το 2016, έτος κατά το οποίο ο Όμιλος ΕΛΠΕ κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ σε παραγωγή, όγκους πωλήσεων και κερδοφορία, με την ίδια τάση να συνεχίζεται και το 2017”, τόνισε ο κ. Στεργιούλης και κατέληξε :

“Σήμερα η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η γεωγραφική θέση της χώρας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται, καταδεικνύουν ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα οδηγήσουν σε Ανάπτυξη”.