Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Αφορούν τα προγράμματα παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τηλεφωνικές κλήσεις, την ίδια ώρα που το Κογκρέσο επιχειρεί να εξετάσει σε βάθος τα προγράμματα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γραφείο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (DNI) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τρία έγγραφα με τα οποία δινόταν η έγκριση και παρέχονταν εξηγήσεις για τη συλλογή τηλεφωνικών πληροφοριών αναφορικά με ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ιδιωτικότητα ή ασφάλεια;

Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων αυτών έγινε για λόγους διαφάνειας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το DNI.

Ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο των εγγράφων έχει ήδη παρουσιαστεί δημοσίως μέσα από τις καταθέσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών στο Κογκρέσο, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τι ακριβώς ήταν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, τα προγράμματα παρακολούθησης είχαν ως στόχο να βοηθήσουν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών είναι οι εκθέσεις που συνέταξε η NSA το 2009 και το 2011 με βάση τον «Πατριωτικό Νόμο» (Patriot Act). Υπάρχει επίσης η δικαστική εντολή που διατάσσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στοιχεία από εκατομμύρια τηλεφωνήματα Αμερικανών πολιτών και περιγράφει πώς θα πρέπει να φυλαχθούν αυτά τα δεδομένα.