Στη «φόρα» η στρατηγική της Τερέζα Μέι από ανώτατο διαπραγματευτή της σε ένα… μπαρ

Στη «φόρα» η στρατηγική της Τερέζα Μέι από ανώτατο διαπραγματευτή της σε ένα… μπαρ
epa06908040 British Prime Minister’s Europe Adviser Oliver Robbins arrives for talks with members of parliament (MPs) in London, Britain, 24 July 2018. Robbins was scheduled to appear before a select committee session and be heard by MPs on the Exiting the European Union ('Breixt') Committee on the withdrawal negotiations progress. EPA/ANDY RAIN

Ο Ολι Ρόμπινς ακούστηκε να λέει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζει ένα δίλημμα της τελευταίας στιγμής στους Βρετανούς βουλευτές.

 

Η στρατηγική της Τερέζα Μέι για το Brexit αποκαλύφθηκε κατά λάθος από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Όλι Ρόμπινς, ο οποίος ακούστηκε να λέει σε μπαρ των Βρυξελλών ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει ένα δίλημμα της τελευταίας στιγμής στους βρετανούς βουλευτές: ή ψηφίζετε την συμφωνία μου ή ζητάμε μακρά παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η Τερέζα Μέι επιμένει να επαναλαμβάνει ότι πρόθεση της κυβέρνησής της είναι να τηρηθεί η προθεσμία της 29ης Μαρτίου για τη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλεί τους βρετανούς βουλευτές να κρατήσουν την ψυχραιμία τους (και τα νεύρα τους), ενώ η ίδια θα προσπαθεί «να επαναδιαπραγματευθεί αλλαγές στο ιρλανδικό backstop».

Εάν δεν κατορθώσει να πείσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την συμφωνία της, τότε θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα καθυστερήσει το Brexit ή θα ρίξει στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου αποχωρώντας άνευ συμφωνίας διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όμως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ακούστηκε από δημοσιογράφο του ITV να λέει σε μπαρ ξενοδοχείου των Βρυξελλών ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν την τελευταία στιγμή εάν θα αποδεχθούν μία «επανεπεξεργασμένη» συμφωνία του Brexit ή μία μακρά καθυστέρηση στην αποχώρηση.

«Πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι η εβδομάδα που αρχίζει στο τέλος του Μαρτίου…μία παράταση είναι δυνατή, αλλά εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, τότε η παράταση θα είναι μακρά», δήλωσε κατά την διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας ο Όλι Ρόμπινς, σύμφωνα με το ITV.

Ο Ρόμπινς έκανε σαφές ότι πιστεύει πως ο φόβος μίας μακράς παράτασης του άρθρου 50 μπορεί να αλλάξει την γνώμη των βουλευτών, σύμφωνα με το ITV.

Ο υπουργός του Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει συζητήσεις «από δεύτερο χέρι σε θορυβώδη μπαρ», αλλά επανέλαβε την θέση του Λονδίνου περί αποχώρησης στις 29 Μαρτίου.

Το θέαμα ενός από τους στενότερους συνεργάτες της Τερέζα Μέι να υπονομεύει την διαπραγματευτική της θέση σε ιδιωτική συζήτηση σε μπαρ των Βρυξελλών δείχνει τις διαστάσεις που έχει λάβει η κρίση του Brexit, διαστάσεις που έχουν σοκάρει επενδυτές και εταίρους.

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο Ρόμπινς, ένας έμπειρος δημόσιος λειτουργός, θέλησε να κάνει αυτήν την συζήτηση σε ένα μπαρ, ωστόσο οι δηλώσεις του θα ενισχύσουν τις ανησυχίες των σκληρών του Brexit ότι η Μέι στο τέλος μπορεί να αναβάλει την αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Όλι Ρόμπινς δήλωσε επίσης ότι η επίμαχη ρύθμιση της συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, το ιρλανδικό backstop, σχεδιάσθηκε σαν «γέφυρα» για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δηλώσεις του Όλι Ρόμπινς υπονομεύουν την στρατηγική απειλή που χρησιμοποιεί η Μέι ως φόβητρο προς τους βουλευτές, την απειλή ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία, ενός σεναρίου που περιλαμβάνει κινδύνους για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, εκδίωξη επενδυτών και χάος στα βρετανικά λιμάνια και όχι μόνο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το Brexit την Πέμπτη και θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες επί νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τροπολογία της Ιβέτ Κούπερ, υποστηρικτή της παραμονής στην ΕΕ, με στόχο να αναγκασθεί η κυβέρνηση να λάβει μέχρι τα μέσα του Μαρτίου «κρίσιμες αποφάσεις» για το Brexit, δηλαδή για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει με συμφωνία, άνευ συμφωνίας ή θα λάβει παράταση.