Στη Γενεύη όλα τα βλέμματα για τη Συρία

Στη Γενεύη όλα τα βλέμματα για τη Συρία

«Ευκαιρία ειρήνης» που δεν πρέπει να πάει χαμένη βλέπει ο Σεργκέι Λαβρόφ, στοιχεία για το χημικό οπλοστάσιο ζητάει ο Κέρι. 

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, στη Γενεύη, για το θέμα της παράδοσης του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ. Η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να διαμορφώσει την ατζέντα των συζητήσεων, κρίνει ότι η ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε φοιτητές στο Καζακστάν, καλωσόρισε την αποδοχή από τη συριακή κυβέρνηση της πρότασης της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο. «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, προσθέτοντας πως μια προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τη Συρία και την περιοχή.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τη ρωσική πρόταση, η οποία έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να αναβάλει μια ψηφοφορία για την έγκριση στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου στη Συρία και από τις δύο πλευρές

Ο Κέρι έφθασε ήδη στη Γενεύη συνοδευόμενος από μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνομιλίες αυτές, κατά τις οποίες θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση για έλεγχο και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. «Είναι εφικτό, αλλά δύσκολο», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος προς τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο είναι έτοιμα για «σφοδρή επίθεση» κατά του συριακού καθεστώτος, εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει σχετική διαταγή. Παρόλο που η Ουάσινγκτον έχει αναβάλει προς το παρόν κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση την τελευταία στιγμή, ο γραμματέας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Ρέι Μέιμπους υπενθύμισε ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλλικά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ παραμένουν στην ανατολική Μεσόγειο. «Όπως είπε και ο πρόεδρος, η επίθεση θα είναι στοχευμένη και θα περιορίσει τις ικανότητες του καθεστώτος ‘Ασαντ», πρόσθεσε.

Δριμεία προειδοποίηση Πούτιν προς τις ΗΠΑ

Τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση επιθέσεων κατά της Συρίας. Εξάλλου, το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και τρία αντιτορπιλλικά εξοπλισμένα με πυραύλους, παραμένουν στην Ερυθρά Θάλασσα.