Στη «γραμμή ΔΝΤ» ο ΟΟΣΑ: Βλέπει μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Στη «γραμμή ΔΝΤ» ο ΟΟΣΑ: Βλέπει μείωση του αφορολόγητου από το 2019
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Οργανισμός σημειώνει για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα της υπερφορολόγησης και των υψηλών εργοδοτικών εισφορών στην Ελλάδα.

 

Την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στην Ελλάδα σε 5.685 ευρώ από το 2019, όπως προτείνει το ΔΝΤ, προεξοφλεί ο ΟΟΣΑ σε νέα του έκθεση για την πορεία της οικονομίας των κρατών – μελών του.

«Η Ελλάδα βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση και μείωσε το όριο του αφορολογήτου στα προσωπικά εισοδήματα κατά ένα τρίτο, με εφαρμογή από το 2019», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συντάσσεται επίσης με την άποψη για τη νέα μείωση των συντάξεων και προτείνει στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ανάπτυξη, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της αδήλωτης εργασίας.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές αποδοχές των χαμηλόμισθων Ελλήνων παραμένει υψηλή, γεγονός που ωθεί εργαζόμενους στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού, το 2016 το χάσμα ανάμεσα στις καθαρές και τις μεικτές απολαβές όλων των εργαζόμενων στην Ελλάδα ισοδυναμούσε με το 40,24% του μισθολογικού κόστους, τέσσερις και πλέον μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να έλθει στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και στην αγορά εργασίας.

Δυσβάστακτοι οι φόροι στην Ελλάδα

Ο καταγράφει στην έκθεσή του τα τεράστια φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι Έλληνες, και υπολογίζει ότι το μέσο φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που λαμβάνουν το μέσο μισθό, είναι στο 38,2% του εισοδήματός τους, έναντι 13,6% φορολογικών βαρών της Ιρλανδίας.

Η επιβάρυνση είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των 25 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχουν μόνο πλούσιες χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 28,6%.

Καμία ουσιαστική πολιτικής ενίσχυσης των ανέργων

Σε κανένα κράτος μέλος του ΟΟΣΑ η οικονομική κάλυψη των ανέργων δεν είναι τόσο μικρή όσο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η κρατική χρηματοδότηση (επίδομα ανεργίας κλπ) που λαμβάνει ένας άνεργος στην Ελλάδα αμέσως μετά την απόλυσή του φτάνει στο 42% αυτού που είχε ως εργαζόμενος. Έπεται η Κορέα με 51,4%, ακολουθεί η Αυστραλία και η Τουρκία. Κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ ο απολυμένος θα λάβει μέσω επιδομάτων το 70% του προηγούμενου εισοδήματός του.

Αλλά και 60 μήνες μετά την απόλυσή του ο μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα λαμβάνει ελάχιστο εισόδημα (από κάποια επιδόματα), έναντι του 46,9% κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.