Στη «μάχη» των tablets νικητής η Microsoft

Στη «μάχη» των tablets νικητής η Microsoft

Το τμήμα iPad της Apple δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα.

 

του Ντον Ράιζινγκερ

Η ταμπλέτα Surface της Microsoft βαθμολογήθηκε με 855 πόντους (με άριστα τους 1.000) σε πρόσφατη μελέτη της J.D. Power πάνω στην ικανοποίηση καταναλωτή σε σχέση με τα tablets.

Με αυτή τη βαθμολογία, η συσκευή ξεπέρασε το iPad της Apple, που συγκέντρωσε 849 πόντους στη μελέτη. Οι ταμπλέτες Galaxy της Samsung βρέθηκαν πίσω από τα iPads με 847 πόντους.

Σύμφωνα με την J.D. Power, οι καταναλωτές είπαν ότι τα tablets Surface της Microsoft ήταν κορυφαία ως προς την «ποικιλία των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών» που προσφέρουν. Επίσης, τα πήγαν καλά σε σχέση με τη συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο και τον αριθμό αξεσουάρ που υποστηρίζουν. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν επίσης ότι τα tablets της Microsoft έχουν την καλύτερη ποιότητα υλικών και προσφέρουν τον καλύτερο σχεδιασμό στην αγορά.

Η Apple και η Microsoft είναι εδώ και καιρό ανταγωνιστές στην αγορά λογισμικού.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι μάχες τους έχουν μεταφερθεί και στον χώρο του hardware καθώς η Microsoft επενδύει εκτεταμένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ταμπλέτες. Η εταιρεία πουλάει το tablet Surface Pro, μια εναλλακτική προς το iPad της Apple. Επιπλέον, προσφέρει και το Surface Book που ανταγωνίζεται τη σειρά Apple Mac.

Αν και η Apple παράγει πολύ περισσότερα έσοδα από πωλήσεις hardware σε σχέση με τη Microsoft, το τμήμα tablet της εταιρείας έχει γίνει πλέον πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές.

Οι πωλήσεις iPad της Apple βρίσκονται σε σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια και μέσα σε τρία μόλις χρόνια τα έσοδα από το iPad έχουν μειωθεί στο μισό. Αν και η Apple λέει ότι το μέλλον του iPad θα είναι λαμπρό, η πτώση των πωλήσεων μαζί με τη συνολική συρρίκνωση της αγοράς για tablets προκαλούν ανησυχία.

Και η μελέτη της J.D. Power εντείνει την ανησυχία αυτή. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το Surface προηγείται του iPad στις κατηγορίες σχεδιασμού και χαρακτηριστικών. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι η Microsoft έχει περισσότερους νέους πελάτες και πρώιμους χρήστες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή ταμπλετών. Οι πρώιμοι χρήστες επηρεάζουν, σε πολλές περιπτώσεις, τις καταναλωτικές αποφάσεις φίλων και συγγενών.