Στη Σαουδική Αραβία στέλνει ο Τραμπ τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι

Στη Σαουδική Αραβία στέλνει ο Τραμπ τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την υπόθεση εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι
epa07094917 A Turkish policeman who is on duty for security guards in front of the Saudi consulate in Istanbul, Turkey, 15 October 2018. US President Donald Trump warned on 13 October that his administration would inflict severe punishment on Saudi Arabia if the kingdom was found to have played a part in the disappearance of Saudi journalist Jamal Khashoggi who has gone missing after visiting the Saudi consulate in Istanbul on 02 October to complete routine paperwork. EPA/TOLGA BOZOGLU

Οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter πως μίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σχετικά με τον αγνοούμενο Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για να συναντηθεί αμέσως με τον βασιλιά.

Ο Τραμπ είπε ακόμη πως ο Σαλμάν αρνήθηκε ότι «έχει οποιαδήποτε γνώση του τι μπορεί να έχει συμβεί» στον Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, και του είπε πως οι Σαουδάραβες εργάζονται στενά με την Τουρκία για την υπόθεση.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ο δημοσιογράφος της Washington Post πιθανώς να δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία».

«Ο βασιλιάς (της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται (…). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν στην κατοχή τους μια ηχογράφηση που καταδεικνύει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ανέφεραν σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος και μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. «Η τουρκική αστυνομία έχει μια ηχητική καταγραφή που δείχνει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας» επισήμανε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε από την πλευρά του ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε έχουν κοινοποιηθεί σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. «Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις πλευρές με μεγάλη σαφήνεια» είπε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής απτών αποδείξεων στο προξενείο».

Ερευνητές θα ερευνήσουν το προξενείο σήμερα το απόγευμα έπειτα από τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η Τουρκία αποδέχθηκε μια πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να εργαστούν μαζί για να ανακαλύψουν τι συνέβη στον Κασόγκι.

«Ο βασιλιάς διέταξε τον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι με βάση τις πληροφορίες από την κοινή ομάδα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλάει δημοσίως.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα μπορούσε ο γενικός εισαγγελέας να προβεί σε ανακοινώσεις για την έρευνα, ο αξιωματούχος είπε: «Έχει λάβει εντολές να εργαστεί γρήγορα».

Η Βρετανία αναμένει από το Ριάντ να παράσχει «πλήρεις και λεπτομερείς απαντήσεις» στις ερωτήσεις για την εξαφάνιση του Κασόγκι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.