Στη Βουλή η ακύρωση περικοπής των συντάξεων και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

Στη Βουλή η ακύρωση περικοπής των συντάξεων και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Για «διόρθωση αδικιών» κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τότε που το ψηφίζατε επιχειρηματολογούσατε διαφορετικά», απαντά η ΝΔ.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019. Η κυβερνητική πλειοψηφία στόχο έχει να προσδώσει στην αποψινή ψηφοφορία μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή, σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλίμα αυτό θεωρείται βέβαιη, από κοινοβουλευτικές πηγές, η παρουσία του πρωθυπουργού στη σημερινή συζήτηση ο οποίος θα απευθυνθεί όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στους νέους καθώς στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ψηφίζει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, επιφυλάσσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία επικρίνει ότι «ξεψηφίζει» σήμερα διατάξεις που ήταν αχρείαστες. Την θέση αυτή θα επαναλάβει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που, σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, επίσης θα παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή.

Κατατέθηκε η τροπολογία για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Πριν λίγο στο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α’ βαθμού και τη στέλεχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Προχωρούμε στη σταδιακή διόρθωση αδικιών, στην ενίσχυση κοινωνικού κράτους, στην έμπρακτη τόνωση της οικονομίας, των νοικοκυριών και την επακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς. Η σημερινή επιλογή της μη περικοπής των συντάξεων για το 2019 δεν ήταν καθόλου δεδομένες πολιτικές επιλογές. Αντιθέτως είναι αποτυπώματα στίγματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και πρόσθεσε:

«Εκμεταλλευτήκαμε με λελογισμένο τρόπο όλα τα τα δημοσιονομικά περιθώρια, που δημιουργήθηκαν από την έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σε συνέχεια αυτών των περιθωρίων ερχόμαστε να τα καλύψουμε παίρνοντας ευνοϊκά μέτρα. Είναι μικρά αλλά είναι και τα πρώτα βήματα γιατί σιγά σιγά ανακτούμε κομμάτι της δημοσιονομικής κυριαρχίας μας. Λόγω της εξόδου λοιπόν από το πρόγραμμα αλλά και της βιωσιμότητας του ΕΦΚΑ είμαστε σε θέση να ακυρώνουμε επώδυνα μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο ήταν η μείωση των συντάξεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεινε: «Η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων ήταν ένα επώδυνο μέτρο που σήμερα ακυρώνουμε. Είναι πολιτική επιλογή».

«Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αχρείαστο έστω και αν τότε που το ψηφίζατε επιχειρηματολογούσατε διαφορετικά», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από τότε είχε υπογραμμίσει ότι δεν έπρεπε να έχει ψηφιστεί ένα τέτοιο μέτρο και είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ σταθερά υποστήριζε, εντός και εκτός της χώρας και σε όλα τα επίπεδα, τη μη υλοποίηση αυτής της περικοπής και για το λόγο αυτό μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική τροπολογία. Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε επίσης ότι αυτές οι περικοπές που ακυρώνονται σήμερα, δεν είναι οι μοναδικές που θεσπίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση ψηφίστηκαν μαζί με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και που αυτές σήμερα δεν ακυρώνονται δυστυχώς για τους ασφαλισμένους.

«Διαπραγματευτήκατε μόνοι, αποφασίσατε μόνοι σας, αγνοήσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, διαπραγματευτήκατε τα αντίμετρα με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων», είπε ο Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι ο νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

«Καλωσορίσαμε από την αρχή την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεψηφίσει αυτά που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με τα δύο χέρια της και συμπαγέστατη επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί και «όλο το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου».

Ο κ. Κουτσούκος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σπεύδει μεν έντρομη να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ το θεσμικό έκτρωμα Κατρούγκαλου. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μαζεύει άρον άρον τις διατάξεις φοβισμένη για το πολιτικό κόστος που θα έχει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Κατήγγειλε επίσης τον «προπηλακισμό», από την κυβερνητική πλειοψηφία, του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είχε καταγγείλει το νόμο Κατρούγκαλου, κατά την ακρόασή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου προηγήθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου. Ο κ. Κουτσούκος μίλησε για τριχοτόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και δραματικές μειώσεις που φτάνουν μέχρι 36,6% και υπενθύμισε ότι η ΔΗΣΥ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που «θα είναι η σημαία έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων» και αυτό «είναι κάτι που άπαντες πρέπει να το έχουν υπόψη τους».

Χαρίτσης: Μόνιμος θεσμός το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Με την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αναβαθμίζεται και γίνεται επιτέλους μόνιμος θεσμός του κράτους. Ταυτόχρονα λήγει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης εισηγούμενος πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία με την οποία το “Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι” εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄βαθμού και στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό.

«Πρόκειται για την οριστική κατοχύρωση και διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδίως στην επαρχία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όλης της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτρέπει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και παραπομπής σε δομές κλειστής φροντίδας», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και εξήγησε ότι με την τροπολογία:

-Συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, δηλαδή, περισσότερες από 3200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με την προοπτική μάλιστα επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

-Διασφαλίζεται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος. Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της υπηρεσίας που έχει ήδη διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει σε πολλές περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές.

-Λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια τουλάχιστον δεκαετία στις υπηρεσίες του Προγράμματος και δεν μετακινούνται σε άλλες θέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μη περικοπή των συντάξεων.

«Σήμερα κάνουμε πράξη μια ακόμη δέσμευση της κυβέρνησής μας. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς ακυρώνεται και τυπικά με νόμο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους πολίτες. Όπως είχαμε πει, πρόκειται για μέτρο αντιαναπτυξιακό, δημοσιονομικά αχρείαστο και πάνω από όλα κοινωνικά άδικο και γι΄αυτό είχαμε πει ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υλοποιηθεί, όταν κάποιοι άλλοι όχι μόνο προεξοφλούσαν την περικοπή αλλά δεν μπορούσαν και να κρύψουν τη χαρά τους για μια τέτοια εξέλιξη», είπε ο Α. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς γι΄αυτούς και ευτυχώς για την κοινωνία, έπεσαν έξω. Αυτές τις ημέρες έρχεται στη Βουλή ένα πλήθος θετικών μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέτρα που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων και ενισχύουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».