Στην 18η θέση η Αθήνα με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη

Στην 18η θέση η Αθήνα με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη
A group of tourists take a selfie in front of the temple of the Parthenon atop the Acropolis in Athens, Greece July 9, 2015. A race to save Greece from bankruptcy and keep it in the euro gathered pace on Wednesday when Athens formally applied for a three-year loan and European authorities launched an accelerated review of the request. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1JO1X Photo:

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο ετήσιο δείκτη GDCI, η Μπανγκόκ κατακτά φέτος την κορυφή στη λίστα των πόλεων με την υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση ανά τον κόσμο.

Η Αθήνα παραμένει στη 18η θέση των προορισμών με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη, ενώ η ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες, μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τον παγκόσμιο ετήσιο δείκτη Masterc ar Global Destinations Cities Index (GDCI), με βάση τον οποίο η Μπανγκόκ κατακτά φέτος την κορυφή στη λίστα των πόλεων με την υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση ανά τον κόσμο.

Ο δείκτης παρουσιάζει κάτι παραπάνω από μία απλή κατάταξη των 132 πιο δημοφιλών πόλεων – προορισμών παγκοσμίως, καθώς προβλέπει τον ετήσιο αριθμό των επισκεπτών, αλλά και τις εκτιμήσεις των σχετικών ταξιδιωτικών δαπανών για το 2016, προσφέροντας παράλληλα βαθύτερη αντίληψη σχετικά με τις ταξιδιωτικές συνήθειες και την καταναλωτική συμπεριφορά των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο.

Καθώς τα διασυνοριακά ταξίδια και οι σχετικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται, με ρυθμό μεγαλύτερο του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι πόλεις συνεχίζουν να αποτελούν κινητήριες δυνάμεις οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Μπανγκόκ αναμένεται να υποδεχθεί 21,47 εκατ. διεθνείς επισκέπτες μέσα στο 2016, λίγο περισσότερους από το Λονδίνο, που χάνει την περσινή πρώτη θέση στην κατάταξη.

Οι υπόλοιπες πόλεις που συμπληρώνουν τους 10 κορυφαίους προορισμούς, αναμένεται να υποδεχθούν τους παρακάτω επισκέπτες:

• Λονδίνο – 19,88 εκατ.
• Παρίσι – 18,03 εκατ.
• Ντουμπάι – 15,27 εκατ.
• Νέα Υόρκη – 12,75 εκατ.
• Σιγκαπούρη – 12,11 εκατ.
• Κουάλα Λουμπούρ – 12,02 εκατ.
• Κωνσταντινούπολη – 11,95 εκατ.
• Τόκυο – 11,7 εκατ.
• Σεούλ – 10,2 εκατ.

Ο δείκτης αποκαλύπτει τις πέντε κορυφαίες πόλεις-αφετηρίες ταξιδιωτών που επιλέγουν την Αθήνα ως προορισμό, οι οποίες είναι (σε σειρά κατάταξης σύμφωνα με τον αριθμό διεθνών επισκεπτών, με μία τουλάχιστον διανυκτέρευση στην Αθήνα): Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Μόναχο και Φρανκφούρτη.

Αντίστοιχα για την Αθήνα, οι δαπάνες των επισκεπτών που προέρχονται από το Παρίσι, ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι οι υψηλότερες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις της πεντάδας, ενώ ακολουθεί το εκτιμώμενο ποσό συνολικής δαπάνης των επισκεπτών με αφετηρία το Λονδίνο, με 112 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν και ξοδεύουν εκτός συνόρων, καταδεικνύει το πόσο διασυνδεδεμένες και σημαντικές είναι οι πόλεις του κόσμου» δήλωσε η AnnCairns, πρόεδρος Διεθνών Αγορών της Mastercard. «Καθώς ο προγραμματισμός και η εμπειρία του ταξιδιού αποκτούν περισσότερη σημασία, η Mastercard συνδυάζει τους επιμέρους παράγοντες απρόσκοπτα, μέσω της καινοτομίας και της σύνδεσής τους» συμπλήρωσε.

Για πρώτη φορά, ο δείκτης καταγράφει το κατά πόσο οι επισκέπτες ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή και προσφέρει ποιοτικά στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, για τις οποίες οι διεθνείς επισκέπτες ξοδεύουν – γεύματα, διαμονή και ψώνια. Ο δείκτης για το 2106 καταδεικνύει ότι, μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων, οι περισσότεροι επισκέπτες ταξιδεύουν για αναψυχή, πλην της Σανγκάης. Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις των ταξιδιωτών για τα έξοδά τους, η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τα ψώνια, με εξαίρεση το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, όπου το φαγητό αποτελεί την κορυφαία επιλογή. Η Σεούλ είναι ο προορισμός με το υψηλότερο ποσοστό των δαπανών (58,7%) να αφορά σε ψώνια, έναντι των υπολοίπων κατηγοριών.

Ο δείκτης ανέδειξε και τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με τις κορυφαίες πόλεις-προορισμούς, ανά γεωγραφική περιοχή:

• Ασία/Ειρηνικός -Η γεωγραφική περιοχή κυριαρχεί τόσο στην παγκόσμια κατάταξη των 10 κορυφαίων πόλεων (πέντε πόλεις), όσο και την παγκόσμια κατάταξη των 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενων πόλεων (έξι πόλεις).

• Ευρώπη -Το Λονδίνο, το οποίο κατατάσσεται δεύτερο παγκοσμίως και πρώτο στην γεωγραφική περιοχή, είναι η κορυφαία πόλη- αφετηρία σε επισκέπτες και ύψος δαπανών για όλες τις υπόλοιπες πόλεις που περιλαμβάνονται στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς: Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βαρκελώνη και Άμστερνταμ.

• Μέση Ανατολή και Αφρική – Το Ντουμπάι είναι ο κορυφαίος προορισμός στην γεωγραφική περιοχή (τέταρτο στην παγκόσμια κατάταξη), ενώ το Αμπού Ντάμπι είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην περιοχή, με ρυθμό ανάπτυξης 19,81%.

• Βόρεια Αμερική -Η Νέα Υόρκη, πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη, είναι ο κορυφαίος προορισμός στην γεωγραφική περιοχή, ξεπερνώντας όλους τους υπόλοιπους προορισμούς της περιοχής σε δαπάνες επισκεπτών, με το ποσό να αγγίζει τα $18,25 δισ.