Στην Αθήνα με «μηνύματα προσγείωσης»

Στην Αθήνα με «μηνύματα προσγείωσης»
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem meets Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium May 22, 2017. REUTERS/Francois Lenoir

Στο τραπέζι των συζητήσεων αξιολόγηση, μεταρρυθμίσεις, χρέος και η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.

Μια ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του EWG Τόμας Βίζερ αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τον κ. Ντάισελμπλουμ στις 15.00 μ.μ. σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι οι κκ. Χουλιαράκης και Ντάισελμπλουμ θα είναι στις 18.15 ομιλητές στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία λήγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να επισημάνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα μακροοικονομικά της χώρας και να ζητήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Νταισελμπλουμ αναμένεται να παραπέμψει σε πρότερη απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο, προς το τέλος του προγράμματος.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών στην οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, ο ίδιος αναφέρει ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, και στο ιδανικό σενάριο ως το τέλος της χρονιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να εφαρμόσει νέα μέτρα όχι μόνο για το 2018 αλλά και τη διετία 2019-2020 χωρίς πρόσθετη δανειακή βοήθεια ως αντάλλαγμα.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, τονίζοντας ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να την παρακολουθεί στενά.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο υπ. Οικονομικών της Ολλάνδίας και πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η τρίτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών τις επόμενες ημέρες.