Στην «elite» της ελληνικής στρωματοποιίας

Στην «elite» της ελληνικής στρωματοποιίας

Ο Σπύρος Σπίνος, της Elite Strom, εξηγεί γιατί δεν χάνει τον ύπνο του εξαιτίας της κρίσης.

«Είμαι ο Έλληνας που κάνει το καλύτερο κρεβάτι στην Ελλάδα» ήταν η πρώτη φράση που μου είπε όταν συστηθήκαμε, ενώ μου διευκρίνισε πως το μόνο πράγμα που δεν πρόκειται να χάσει εξαιτίας της κρίσης είναι ο ύπνος του. Πέρα από το χιούμορ , υπάρχει μια λογική εξήγηση στα λεγόμενα του Σπύρου Σπίνου, αφού είναι ο άνθρωπος που διοικεί μια από τις μεγαλύτερες στρωματοποιίες στη χώρα μας. Είναι δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας που βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του και ιδρυτή της ELITE STROM κ. Βασίλη Σπίνου. «Ακόμα και σήμερα ο πατέρας μου βοηθά ως αφανής ήρωας. Είναι ο πρώτος που έρχεται στο εργοστάσιο και ο τελευταίος που φεύγει».

Η Elite Strom από το 1981 έχει αφήσει την σφραγίδα της στην ελληνική αγορά και η επωνυμία της θεωρείται, μετά από τρεις δεκαετίες, συνώνυμο του καλού ύπνου. Ο Βασίλης Σπίνος, ιδρυτής και δημιουργό της Elite Strom ξεκίνησε, πριν από τη δεκαετία του ’80, φτιάχνοντας χειροποίητα στρώματα σε ένα υπόγειο στην Αθήνα κοντά στο Φιξ. Το 1973 μαζί με τα αδέρφια του ιδρύουν την Elvistrom – την ελληνική βιομηχανία στρωμάτων – στο 16ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και οχτώ χρόνια αργότερα αποχωρεί από την Elvistrom και δημιουργεί την δική του επιχείρηση. Το brand Elite προέκυψε εντελώς τυχαία από μια συζήτηση που είχε ο κ. Βασίλης με τον κουμπάρο του. Αναζητώντας το όνομα που θα έκανε τη διαφορά στην ελληνική αγορά ο κουμπάρος του κ. Βασίλη απάντησε πως η εταιρεία του είναι η elite του κλάδου και έτσι θα έπρεπε να ονομαστεί, διευκρινίζοντας του, επειδή δεν ήξερε αγγλικά, πως elite σημαίνει αφρόκρεμα. Το όνομα όπως ήταν φυσικό εγκρίθηκε αμέσως και η αγορά του επεφύλαξε μια πανηγυρική είσοδο.

Το 1997 μεταφέρει τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι, τις οποίες διατηρεί μέχρι και σήμερα. Διαθέτει κάθετη παραγωγική μονάδα και ένα δίκτυο πανελλαδικά 23 καταστημάτων. Απασχολεί 75 εργαζόμενους και η παραγωγή της διαμορφώνεται στα 50.000 στρώματα ετησίως. Εννοείται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει και επαγγελματικό εξοπλισμό, ξενοδοχειακό εξοπλισμό, από στρώμα, υπόστρωμα, κεφαλάρι, ντυμένο κρεβάτι και ό,τι συναφές υπάρχει: λευκά είδη, μαξιλάρια κτλ.

«Το 90% της δουλειάς μας βασίζεται στη λιανική. Ο τελικός καταναλωτής είναι αυτός που μας έχει κρατήσει όρθιους σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στα άμεσα σχέδιά μας δεν είναι η αύξηση των οικονομικών μεγεθών αλλά η επιβίωση».
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή καμία εταιρεία του κλάδου δεν εμφανίζει θετικά οικονομικά στοιχεία και πως αυτός είναι και ο λόγος που δεν τις εμπιστεύονται εύκολα οι αγορές του εξωτερικού. Η διστακτικότητά των ξένων πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι η αναλογία ιδίων κεφαλαίων και δανείων στις ελληνικές στρωματοποιίες είναι αντιστρόφως ανάλογη. «Στο επάγγελμα το δικό μας δεν μπορεί κάποιος να κρύψει κάτι και να καινοτομήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελληνικές στρωματοποιίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού».

Όταν τον ρωτήσαμε γιατί το brand Elite Strom δεν φιγουράρει στις αγορές του εξωτερικού, αφού στην ελληνική αγορά καταγράφει αυξημένες πωλήσεις ο κ. Σπίνος μας εξήγησε πως δεν ήταν πρωταρχικός στόχος και πως μια τέτοια κίνηση τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν θα απέδιδε καρπούς. «Η απόδοση θα έρθει μετά από μια πενταετία. Αργήσαμε να μπούμε στις διεθνείς αγορές και τώρα είναι δύσκολο να κάνουμε αυτό το βήμα».

Στο πελατολόγιο της εταιρείας, πέραν των ελληνικών νοικοκυριών, συγκαταλέγονται γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων όπως ο όμιλος Grecotel, τα ξενοδοχεία AKS, σε Πόρτο Χέλι, Χινίτσα και Κρήτη, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός boutique ξενοδοχείων σε Σαντορίνη και Μύκονο. Όραμα της Elite Strom παραμένει να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πιο δίκαιη τιμή, ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει την καλύτερη ξεκούραση.

Διαβάστε περισσότερα: 

Με 50% ο Όμιλος Libra επενδύει στην Coco-MAT

Η επιπλοποιία που δεν «ροκάνισε» ο χρόνος και η κρίση