Στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ- Τι θα του ζητήσουν οι Ευρωπαίοι

Στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ- Τι θα του ζητήσουν οι Ευρωπαίοι
epa07257711 Chinese President Xi Jinping speaks during an event to commemorate the 40th anniversary of the Message to Compatriots in Taiwan at the Great Hall of the People in Beijing, China, 02 January 2019. EPA/MARK SCHIEFELBEIN / POOL Pool photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά τη διάρκειά της, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο με την Ιταλία που αφορά την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά αυτήν την εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τη Γηραιά Ήπειρο ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφτεί τη Γαλλία, την Ιταλία και το Μονακό από τις 21 έως τις 26 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προσκλήσεις εστάλησαν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Αλβέρτο Β’ του Μονακό και τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο με την Ιταλία που αφορά την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ή αλλιώς τον «νέο δρόμο του μεταξιού». Η Ιταλία θα γίνει έτσι το πρώτο κράτος μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) που θα ενταχθεί στο κινεζικό σχέδιο.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε το 2013, έχει σκοπό – κατά το Πεκίνο – να αυξηθούν οι συνδέσεις μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Προβλέπει ιδίως χρηματοδοτήσεις χερσαίων και ναυτιλιακών υποδομών, συνολικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το σχέδιο διχάζει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Άλλες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη, φοβούνται πως η κινεζική κυβέρνηση έχει βασικό σκοπό να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της στη Δύση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μια «συντονισμένη προσέγγιση» έναντι της Κίνας.

Η Γαλλία και η Κίνα τυπικά εορτάζουν φέτος την 55η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση ζυγίζει τα «ρίσκα» που ενέχει η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, δηλαδή της κινητής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου πέμπτης γενιάς.

Τι θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από τον Σι

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των αγορών της, θα ζητήσει από την Κίνα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων.

Η Κίνα και η Ε.Ε. «θα συμφωνήσουν έως το καλοκαίρι του 2019  σε ένα πακέτο προτεραιοτήτων για την πρόσβαση στις αγορές και τις απαιτήσεις των αρχών τους» αναφέρει το εξασέλιδο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο κατήρτισε η Ε.Ε. και θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Πεκίνου.

Το ανακοινωθέν αναμένεται να δημοσιευθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ο Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεία στην Ευρώπη. Θα επισκεφτεί τη Γαλλία, την Ιταλία και το Μονακό από τις 21 έως τις 26 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων θέλει να προωθήσει και την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», δηλαδή τον νέο «δρόμο του  Μεταξιού», στον οποίο επιθυμεί να ενταχθεί η Ιταλία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Bloomberg