Στην Ισπανία τελικά οι 629 μετανάστες του πλοίου Aquarius

Στην Ισπανία τελικά οι 629 μετανάστες του πλοίου Aquarius
epa06800824 A handout photo made available by the NGO 'SOS Mediterranee' shows the sea rescue of a total of 629 migrants on 10 June 2018 (issued 11 June 2018). A total of 629 migrants were rescued and taken to the 'Aquarius' boat, chartered by NGOs 'SOS Mediterraneee' and 'Doctors without borders'. The ship was denied access to ports in Italy and Malta. Spain's Prime Minister, Pedro Sanchez, authorized on 11 June 2018 the landing of the ship at Valencia's port to avoid an humanitarian catastrophe. EPA/Kenny Karpov HANDOUT HANDOUT/EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο «εφιάλτης» των μεταναστών φτάνει στο τέλος του, καθώς η ισπανική κυβέρνηση προσφέρθηκε τελικά να τους δεχτεί.

Το πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι διασωθέντες που βρίσκονται στο πλοίο δεν θέλουν να μεταβούν στην Ισπανία. Ένας άνδρας απείλησε χθες το απόγευμα να πέσει από την γέφυρα του πλοίου, λέγοντας πως φοβάται πως οι ισπανικές αρχές μπορεί να τον στείλουν πίσω στην Λιβύη. Τελικά ηρέμησε και επέστρεψε στο εσωτερικό του σκάφους.

Μέλη του πληρώματος του Aquarius τονίζουν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Η ιταλική κυβέρνηση επανέλαβε ότι στο πλοίο που ναυλώνει η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranèe δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανένα λιμάνι της χώρας.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δήλωσε μάλιστα διατεθειμένη να στείλει ταχύπλοα για να συνοδεύσουν το Aquarius μέχρι το λιμάνι της Βαλένθιας.

Στην Ισπανία τελικά οι μετανάστες

Οι 629 μετανάστες θα μπορέσουν τελικά να αποβιβασθούν στην Ισπανία, που προσφέρθηκε να τους δεχθεί, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.

«Προμήθειες θα παραδοθούν στο Aquarius σε λίγο από ιταλικό πλοίο», ανακοίνωσε η οργάνωση στοTwitter. Το κέντρο συντονισμού στην Ρώμη «σχεδιάζει να μεταφέρει αργότερα τους διασωθέντες σε ιταλικά πλοία και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς την Ισπανία», διευκρίνισε η SOS Méditerranée.