Google και Softbank ρίχνουν 1,9 δισ. δολάρια στην κινεζική «Uber των φορτηγών»

Google και Softbank ρίχνουν 1,9 δισ. δολάρια στην κινεζική «Uber των φορτηγών»

Στα 6 δισ. εκτιμάται πως θα «εκτοξευτεί» η αξία της εταιρείας που στοχεύει να κατακτήσει την αγορά των μεταφορών. 

H ιαπωνική Softbank Group και η CapitalG, ο επενδυτικός βραχίωνας της Alphabet Inc., βρίσκονται μεταξύ των επενδυτών που θα «ρίξουν» ένα ποσό της τάξης του 1,9 δισ. δολαρίων σε μία πλατφόρμα αναζήτησης φορτηγών ονόματι Manbang.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας που φέρει τον επίσημο τίτλο Full Truck Alliance Group, βασικό συντελεστή στην επένδυση αποτελεί το SoftBank Vision Fund, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των μετόχων του τις Apple Inc, Foxconn, και το περιουσιακό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Άλλοι επενδυτές στο φιλόδοξο εγχείρημα εκτός από την Alphabet Inc. είναι η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων China Reform Fund που διαθέτει τη στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης, και η επενδυτική εταιρεία Ward Ferry, που έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Στη Mangbang ήδη συμμετέχουν περίπου 5,2 εκατομμύρια από τα 7 εκατ. φορτηγά γραμμής κορμού της Κίνας, και η επένδυση αναμένεται να βοηθήσει την είσοδο της εταιρείας σε νέες αγορές και επιχειρηματικά πεδία

Γνωστή ως η κινεζική «Uber για φορτηγά», η Manbang έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που επιτρέπει στους αποστολείς να έρθουν σε επαφή με οδηγούς φορτηγών, εκμεταλλευόμενη έτσι την έντονη ζήτηση για διαθέσιμους μεταφορείς σε μία γεωγραφική περιοχή με ιδιαίτερα έντονη μεταφορική δραστηριότητα.

Την επένδυση μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που δήλωσαν πως η αξία της Manbang μπορεί να φτάσει και τα 6 δισ. δολάρια με αυτήν την επένδυση.

Ο CEO της κινεζικής εταιρείας Wang Gang δήλωσε πως η Manbang σκοπεύει να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό στην εταιρεία, ακόμη και να προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών. «Με τη συμφωνία αυτή η ανάπτυξη της Manbang περνά σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Wang, προσθέτοντας πως θα βοηθήσει την εταιρεία να γίνει «η μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο σε όρους μεταφορικής δυνατότητας».