Στην κορυφή του κόσμου η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Στην κορυφή του κόσμου η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Οι διεθνείς διακρίσεις, τα δημοσιεύματα ακόμη και σε περιοδικά του Βιετνάμ.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, στα πανεπιστημιακά έδρανα της Τουλούζης. Και από την Αρχιτεκτονική και την Ιστορία Τέχνης, στην Πολεοδομία – Γεωγραφία της Σορβόννης και μετέπειτα, στα παντελώς άγνωστα «κιτάπια» της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Αποτελούν άραγε οι σπουδές τη μόνη προϋπόθεση για διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις και την ανάληψη σπουδαίων κατασκευαστικών μελετών;

Αν συνομιλήσει κανείς με τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, η απάντηση που θα λάβει, είναι σίγουρα αρνητική. «Δεν ήμουν καλός μαθητής. Έχασα και μία χρονιά στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο. Όταν δε αναλάβαμε την μελέτη για τη Νέα Παραλία, εγώ και ο Γάλλος συνεργάτης μου Μπερνάρ Κουόμο, ήμασταν άπειροι και παντελώς άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Στην αρχή απόρησα. Μετά από λίγο καιρό, αντιλήφθηκα τελικά ότι η αιτία που κάναμε τη διαφορά, ήταν η φρέσκια ματιά στο αστικό τοπίο των 270.000 τ.μ., αλλά και η απομάκρυνση από το μέχρι τότε, λανθασμένο μοτίβο αντιγραφής της φύσης».

Αναμφίβολα και πάλι, τα πρόσωπα των ημερών. Μετά τις βραβεύσεις – «βροχή» για την εξαιρετική τους δουλειά σε διεθνές επίπεδο, ήρθε η ώρα μιας ακόμα σπουδαίας διάκρισης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα κορυφαία ανεξάρτητα αρχιτεκτονικά γραφεία μικρής κλίμακας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης IN practice: The state of committed architecture in Europe, ένα πρότζεκτ που ερευνά, συλλέγει και παρουσιάζει το έργο ανεξάρτητων αρχιτεκτονικών γραφείων που δεν ανήκουν σε εταιρίες κολοσσούς, το μικρό γραφείο των δύο συνεργατών στην Άνω Πόλη που φέρουν την υπογραφή τους στη ριζική μετατροπή της παραλίας της Θεσσαλονίκης σε κυριολεκτικό «έργο υψηλής αισθητικής», επιλέχθηκε ως ένα από τα 37 καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ποια όμως η πορεία του Πρόδρομου Νικηφορίδη μέχρι την τελική σφραγίδα στη Νέα Παραλία; Υπάρχουν ή όχι κακώς κείμενα, στο βαρυσήμαντο έργο που αύξησε τον τουρισμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας κατακόρυφα; Ποιο το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου; Υπάρχει ή όχι αξιοκρατία στα δημόσια έργα; Και τελικά, γιατί ο ίδιος μένει (ακόμη) Ελλάδα; Χωρίς να τσιγκουνεύεται σε αυτοκριτική και με περίσσεια ειλικρίνεια, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης ξεδιπλώνει τα χαρτιά του σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο WE του NEWS 247.

«Φρεσκάδα και σεμνότητα στο μεγαλείο της Φύσης. Αυτό είναι το μότο που συνοδεύει τις δουλειές μας. Για τη Νέα Παραλία, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είχαμε απρόβλεπτα καλή συνεργασία με τους δημόσιους φορείς. Μάλιστα, μάς έλεγαν σε κάθε βήμα: ‘Σταματήστε να αυτολογοκρίνεστε. Μην κάνετε αυτό που αρέσει στους άλλους’. Και δουλέψαμε πολύ. Αφοσιωθήκαμε 100%. Αγχωθήκαμε εξίσου αρκετά. Τα μεγάλα αυτά έργα δεν τυχαίνουν πάντα θερμής υποδοχής από τον κόσμο. Νομίζαμε ότι θα μας λιθοβολήσουν. Μάλιστα, έγινε και προσφυγή στο ΣτΕ για αμφισβήτηση της κατασκευής. Αλλά μετά την ολοκλήρωση του έργου, όλα ξεχάστηκαν. Η προβολή του πλέον είναι τεράστια. Ο κόσμος χαίρεται και περνάει καλά εδώ. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είμαστε τέλειοι ή ότι δεν έγιναν στην πορεία, αρχιτεκτονικές ατασθαλίες. Αλλά είναι εμφανές, ότι πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας δημόσιο έργο που σίγουρα, αύξησε την τουριστική απήχηση».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr