Στην παραγωγή σουσαμιού στρέφεται ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη

Στην παραγωγή σουσαμιού στρέφεται ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη

Στόχος είναι η καλλιέργεια 700 στρεμμάτων και η σύναψη συμφωνιών με βιομηχανίες από τον κλάδο των τροφίμων.

 

Την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων για την παρασκευή εδεσμάτων και γλυκών με πρώτη ύλη το σουσάμι προσπαθεί να καλύψει ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη. Βλέποντας τα σημαντικά περιθώρια κέρδους που προσφέρει η εν λόγω καλλιέργεια,  καθώς και την υψηλή κατανάλωση ενός σιτηρού που φημίζεται για τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, η διοίκηση του συνεταιρισμού πήρε την απόφαση να επενδύσει στην καλλιέργεια 700 στρεμμάτων σουσαμιού.

Η ιδέα προέκυψε από δύο παραγωγούς-μέλη του ΘΕΣγη που καλλιεργούσαν ήδη, για ίδια χρήση, σουσάμι και πρότειναν στη διοίκηση του συνεταιρισμού να εντάξει στον σχεδιασμό της φετινής καλλιεργητικής σεζόν το θρεπτικό σιτηρό. Η απόφαση ελήφθη με 15 καλλιεργητές να αναλαμβάνουν επίσημα δράση, χρησιμοποιώντας ντόπιες πιστοποιημένες ποικιλίες, αλλά και κάποιες εισαγόμενες από τη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με το business plan του συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας, που δραστηριοποιείται με έδρα τη Λάρισα και αποτελείται από 75 μέλη αγρότες-παραγωγούς που καλλιεργούν εκτάσεις άνω των 28.000 στρεμμάτων, για να έχει νόημα η εν λόγω επένδυση θα πρέπει η μέση στρεμματική απόδοση να κυμανθεί στα 150 κιλά ανά στρέμμα ώστε με 1 ευρώ που υπολογίζεται η τιμή πώλησής του, το κέρδος να ανέρχεται στα 45-50 ευρώ/στρέμμα.

Στην παρούσα φάση ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε αναζήτηση των απαραίτητων για τη σπορά και τη συγκομιδή μηχανημάτων, αλλά και σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με βιομηχανίες που θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν στο πελατολόγιό του. Άλλωστε προϊόντα όπως ο χαλβάς και το ταχίνι κερδίζουν διαρκώς έδαφος στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των delicatessen καταστημάτων.  Σύμφωνα μάλιστα με ανθρώπους που παρακολουθούν στενά την εν λόγω αγορά, η επιτυχία ενός τέτοιου project θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι οι καταναλωτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 14.000 τόνους ετησίως και η χώρα παράγει μόλις 11 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα χρονιά θα αποτελέσει το πρώτο «crash test» για το καινούριο σιτηρό που προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο των καλλιεργούμενων προϊόντων του συνεταιρισμού και θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα αγροτών, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, προέβησαν σε συνένωση δυνάμεων. Έπειτα από τέσσερα χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, οι αγρότες του συνεταιρισμού καλλιεργούν δημητριακά, ψυχανθή, βαμβάκι και κηπευτικά, αυξάνοντας κάθε χρόνο το μερίδιο αγοράς τους.