Στην προσέλκυση ταλέντων από όλο τον κόσμο στοχεύουν προοδευτικές χώρες και εταιρείες

Στην προσέλκυση ταλέντων από όλο τον κόσμο στοχεύουν προοδευτικές χώρες και εταιρείες
Networking

Ξεχωρίζει το παράδειγμα της Εσθονίας.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχε τόσο εκτεταμένη κινητικότητα ταλαντούχων εργαζομένων παγκοσμίως. Ευκαιρίες υπάρχουν παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κάπως έτσι, αλλάζει η ίδια η φύση της εργασίας, καθώς οι επαγγελματικές δεξιότητες δεν γνωρίζουν πλέον από διαβατήρια και εθνικά σύνορα. Η τωρινή περίοδος είναι συναρπαστική για εργαζομένους με μεγάλες φιλοδοξίες και ακόμα μεγαλύτερες ιδέες.

Το αποτέλεσμα είναι η ανάδυση ενός νέου εργατικού δυναμικού χωρίς σύνορα– ψηφιακοί νομάδες, δηλαδή, που επιλέγουν να εργάζονται διαδικτυακά χωρίς σταθερή τοποθεσία. Η τάση αυτή έχει ωθήσει κυβερνήσεις και οργανισμούς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση των κορυφαίων ταλέντων του πλανήτη.

Προοδευτικές πόλεις και χώρες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους προσέλκυσης των «παγκόσμιων εργαζομένων», αναλαμβάνοντας εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και αναθεωρώντας εταιρικές δομές και κρατικές πολιτικές προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του σύγχρονου, υψηλής κινητικότητας, εργατικού δυναμικού. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να ενθαρρυνθούν οι καλύτεροι αυτών να μετακομίσουν στην εκάστοτε πόλη ή χώρα και να εργαστούν εκεί. Πρόκειται για μια παγκόσμια «κούρσα ταλέντου» που τροφοδοτείται από την ανάγκη εταιρειών και οργανισμών να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, που θεωρείται ολοένα και περισσότερο ένα πρότυπο του τρόπου με τον οποίο μια μικρή χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα. Η Εσθονία έχει υιοθετήσει την τεχνολογική καινοτομία και το ψηφιακό εργατικό δυναμικό μέσω συνεργασιών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει e-Residency (ηλεκτρονική κατοικία), μια ψηφιακή ταυτότητα που εκδίδει η κυβέρνηση της χώρας και είναι διαθέσιμη στον οποιονδήποτε, διευκολύνοντας την έναρξη και διαχείριση μιας παγκόσμιας εταιρείας στην χώρα. Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια – από κοινού από την εταιρεία Jobbatical και το Υπουργείο Εσωτερικών της Εσθονίας – για την έναρξη ενός προγράμματος έκδοσης βίζας για ψηφιακούς νομάδες ώστε να είναι ευκολότερη για τους εργαζομένους η μετάβαση και μετεγκατάσταση στην Εσθονία.

Προσπάθειες όπως αυτές της Εσθονίας ξεπηδούν από παντού, υποστηριζόμενες από κουλτούρες που κατανοούν την αξία της προσέλκυσης παγκόσμιων ταλέντων. Υιοθετώντας το μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας μέσω των επιχειρήσεων, αυτές οι χώρες αρχίζουν να λαμβάνουν και τα οικονομικά οφέλη αυτών των πρακτικών.