Στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων εφαρμογών η Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων εφαρμογών η Ελλάδα

Το διαδίκτυο των πραγμάτων αλλάζει το επιχειρείν - Σήμαντική η εξαγωγή καινοτόμων ελληνικών εφαρμογών.

Σε ένα σημαντικό πεδίο ανάδειξης της τεχνολογικής καινοτομίας που παράγεται στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), ταυτόχρονα με τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει στις επιχειρήσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση των λειτουργιών τους.

Για παράδειγμα, πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχει η Vodafone σε ελληνικές αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις τον τομέα του Internet of Things, σχεδιάζονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά στην Ελλάδα, από Έλληνες επιστήμονες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων της Vodafone Ελλάδας Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει το ΙοΤ προκύπτει από την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο, εποπτεία ή επίβλεψη των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις ζητούν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη διαχείριση του εξοπλισμού τους, μια ανάγκη υπήρχε πάντοτε. Ωστόσο, τώρα είναι που οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν προσιτή και ευρέως εφαρμόσιμη αυτή την επιλογή, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της Zelitron, θυγατρικής της Vodafone Ελλάδας, εταιρία σχεδιάζει και αναπτύσσει λύσεις ΙοΤ.

Όπως τονίζει, το ΙοΤ οδηγεί στον μετασχηματισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στο πρόσφατο παρελθόν μία επιχείρηση έπρεπε χειροκίνητα να γράφει τα χιλιόμετρα που διανύει ο στόλος της. Σήμερα απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να παραλάβει μία πλήρη και λεπτομερέστατη αναφορά, με λύσεις που στηρίζονται στο διαδίκτυο των πραγμάτων επισημαίνει.

Στην περίπτωση της Vodafone Hellas οι λύσεις που αναπτύσσονται στον τομέα του IoT σχεδιάζονται στην Ελλάδα και εξάγονται διεθνώς από τον όμιλο Vodafone, αναφέρει η Κάτια Σταθάκη, διευθύντρια εταιρικών πελατών της εταιρίας στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η υπηρεσία cooler control η οποία επιτρέπει σε μία επιχείρηση να έχει την πλήρη εικόνα των ψυγείων της και να ειδοποιείται άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάστασή τους.

Η λύση αναπτύσσεται από την Zelitron και δοκιμάζεται αυτή την στιγμή σε όλο τον πλανήτη, προσθέτει η κ.Σταθάκη.

Ένας από τους τομείς που έχει μεγάλες προοπτικής διείσδυσης το ΙοΤ είναι και η «έξυπνη» μέτρηση (smart metering), με την Vodafone, όπως αναφέρει η κυρία Σταθάκη μεταξύ άλλων, να συμμετέχει στο μεγαλύτερο ΙοΤ σχέδιο στη χώρα μας, το έργο των 200.000 «έξυπνων» μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ που θα τοποθετηθούν στην Αττική. Η εταιρία συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο ως υπεργολάβος του μειοδότη του έργου, Intracom Telecom.

Άλλοι τομείς που το διαδίκτυο των Πραγμάτων διεισδύει και θα δούμε μεγάλες αλλαγές και στην καθημερινότητας μας είναι το έργο ΙοΤ στο ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ, όπου η Vodafone παρέχει τις επικοινωνίες μεταξύ των συστημάτων και των μηχανών.

Μία άλλη λύση ΙοΤ έρχεται από την τηλεματική και τις μεταφορές που σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, μπορεί να εξασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση του στόλου των εταιριών μεταφορών και μείωση του λειτουργικού κόστους έως και κατά 20%. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την διασύνδεση του αυτοκινήτου με αισθητήρες οι οποίοι μετρούν την κατανάλωση καυσίμου, εντοπίζουν την γεωγραφική του θέση, αξιοποιούν τη βέλτιστη δρομολόγηση κι ελέγχουν έως και την θερμοκρασία του φορτίου.

Τα παραδείγματα αλλαγών που σχετίζονται με εφαρμογές του ΙοΤ αφορούν κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα στα φάρμακα δίνεται η δυνατότητα στη διάρκεια της μεταφοράς τους, online παρακολούθησης της θερμοκρασίας των φαρμάκων την διάρκεια της μεταφοράς. Έτσι ο πελάτης που διαθέτει την λύση διαφοροποιείται έναντι του ανταγωνισμού. Υπάρχουν επίσης λύσεις asset tracking που επιτρέπουν την παρακολούθηση ενός περιουσιακού στοιχείου ακόμη κι εν κινήσει.

Μάλιστα, η Zelitron ανέπτυξε μία συσκευή που τοποθετείται σε ένα όχημα ή ένα container, δεν μπορεί να εντοπιστεί από καμία σύγχρονη τεχνολογική λύση και μπορεί να εκπέμψει μόλις δοθεί εντολή και να αποκαλύψει τη γεωγραφική της θέση, παράλληλα μπορεί να παρακολουθεί θερμοκρασία και υγρασία εν κινήσει με διάρκεια μπαταρίας μέχρι και δύο χρόνια. Έχουν βρεθεί πάρα πολλά κλεμμένα περιουσιακά στοιχειά σε πολλά μέρη του πλανήτη, μέσω αυτής της εφαρμογής, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Οι λύσεις είναι φτιαγμένες από ελληνικά μυαλά. Όλες αναπτύσσονται στην Ελλάδα και εξάγονται στο εξωτερικό. Αποτελούν προϊόντα έρευνας και ανάπτυξης που γίνεται στην Ελλάδα και διατίθενται διεθνώς» σημειώνει η κυρία Σταθάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι τα ερχόμενα χρόνια θα εμφανιστούν σε μαζική πια μορφή λύσεις ΙοΤ και για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως το «έξυπνο» σπίτι και λύσεις για την ασφάλεια των παιδιών, των ηλικιωμένων, ακόμη και των κατοικίδιων.

Η τεχνολογία τρέχει, έρχονται νέοι παράγοντες που θα επιδράσουν καταλυτικά σε αυτές τις τεχνολογίες, όπως το Narrow band IοT, που υπόσχεται συσκευές χαμηλού κόστους και μικρής ενεργειακής κατανάλωσης που θα μπορούν πχ για μία δεκαετία να καλύπτουν τις ανάγκες «έξυπνης» μέτρησης στην ενέργεια ή και άλλους τομείς, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος.