Παράταση αιτήσεων για τον διαγωνισμό startup του MITEF Greece

Παράταση αιτήσεων για τον διαγωνισμό startup του MITEF Greece

Ως τις 10 Ιανουαρίου η προθεσμία για τον διαγωνισμό που μπορεί να οδηγήσει την επιχείρησή σας στο επόμενο στάδιο δράσης.

O διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition, που διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στοχεύει στο να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων, που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας, βάση της αρχής του «ευ αγωνίζεσθαι», ενός υγιούς και ωφέλιμου ανταγωνισμού.

Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των Ελληνικών startups, που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία.

Αν έχετε ένα νέο συναρπαστικό προϊόν ή υπηρεσία, λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό, θα έχετε την ευκαιρία να αντλήσετε σημαντικές γνώσεις και έμπρακτη καθοδήγηση, που θα οδηγήσουν την επιχείρησή σας στο επόμενο στάδιο δράσης, καθώς και να συναγωνισθείτε με τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοφυούς Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία τους στην διεθνή αγορά.

Το Fortunegreece.com μίλησε με την κ. Κατερίνα Σαριδάκη, Γενική Διευθύντρια του MITEF Greece η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για το Startup Competition του MITEF Greece;

Αναζητάμε εξωστρεφείς startups ή ομάδες, οι οποίες διακατέχονται από το πάθος και την επιθυμία να εργαστούν σκληρά και παράλληλα διαθέτουν τη δημιουργική ικανότητα να αναπτύξουν προϊόντα ή υπηρεσίες που θα κατακτήσουν την εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Ως βασικά κριτήρια ορίζονται τα εξής:

– Τεχνολογική Καινοτομία: Το υψηλό επίπεδο δημιουργικότητας, που χαρακτηρίζει το προϊόν ή την υπηρεσία, προκειμένου να βελτιώσει ήδη υπάρχουσες λύσεις ή να προσφέρει νέες λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα.

– Ικανότητα επεκτασιμότητας/εξωστρέφεια: Η επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να μπορεί να αναπτυχθεί πέραν των συνόρων της ελληνικής αγοράς. Ιδανικά, η εκάστοτε επιχείρηση θα πρέπει να έχει διεθνή προσανατολισμό και να μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο.

– Αντίκτυπος: Τις προοπτικές που έχει μια καινοτομική startup να διακριθεί ως εταιρία και να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα 3 αυτά στοιχεία συναποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής των 25 επικρατέστερων ομάδων που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Η κριτική επιτροπή, που περιλαμβάνει επενδυτές και καταξιωμένους επαγγελματίες θα αξιολογήσει και επιλέξει τις 3 νικήτριες ομάδες, που θα επιδείξουν: α) σημαντική βελτίωση της αξίας της επιχειρηματικής τους πρότασης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και β) τις καλύτερες προοπτικές για εμπορική αξιοποίηση και ανταγωνιστική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Τι λείπει από το οικοσύστημα των startup στην Ελλάδα ώστε να «απογειωθεί» ο τομέας;

Το οικοσύστημά μας διανύει ακόμα τα πρώτα του βήματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι μπήκαν λίγο «απότομα» στο παιχνίδι, με μεγάλες προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα. Όμως το να διαθέτεις μια startup δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μόδα ούτε ως επικοινωνιακό μέσο εξασφάλισης γρήγορου κέρδους. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ανοιχτό μυαλό, ικανότητα να προσαρμόζεσαι γρήγορα στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, να διαθέτεις ικανούς συνεργάτες, στελέχη και συμβούλους και κυρίως να διαθέτεις το όραμα και την πίστη ότι μπορείς να πετύχεις. Κι αν δεν πετύχεις, τότε να έχεις τη δύναμη να το αντιμετώπισες, να αναγνωρίσεις τα λάθη και να προχωρήσεις παρακάτω με νέες ιδέες.

Υπάρχει πολύ δυναμικό «κρυμμένο» σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική αγορά, που διαθέτει υψηλό τεχνικό υπόβαθρο, καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα αλλά δεν κατέχει ακόμα τις κατάλληλες επιχειρηματικές δεξιότητες. Αυτό το δυναμικό χρειάζεται έμπνευση και κίνητρα προκειμένου να δημιουργήσει εταιρίες που θα αλλάξουν τον κόσμο. Το μέλλον των startups στην Ελλάδα μπορεί να είναι εξίσου λαμπρό. Χρειάζεται όμως να χτιστεί πάνω σε μια συντονισμένη, καλοπροαίρετη και διαφανή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων σε διάφορα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι συνθήκες, το δυναμικό και το όραμα για να επιτευχθεί ένα υγιές, εξωστρεφές και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα.

Από την εμπειρία σας και τις προτάσεις που λαμβάνετε, σε τι ποσοστό είναι εξωστρεφείς οι ελληνικές startups; Τόσο στο αντικείμενο της καινοτομίας τους όσο και στην εύρεση αγορών/επενδυτών.

Από τις προτάσεις που λαμβάνουμε και γνωρίζουμε ότι θα κατατεθούν μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του διαγωνισμού σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και Πανεπιστήμια, θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατές υποψηφιότητες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κριτών και των συνεργατών μας. Ο διαγωνισμός ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν διεθνή «επιταχυντή» για την ανάπτυξη και την προώθηση επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της τεχνολογίας και να αποτελέσει ένα ανοιχτό κανάλι διασύνδεσης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας με τη διεθνή σκηνή σε ετήσια βάση. Άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του διαγωνισμού είναι και η προβολή των νικητών στο διεθνές δίκτυο του MITEF και του περιοδικού MIT Technology Review, πράγμα που προϋποθέτει ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να είναι εξωστρεφείς και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να μπορούν να εφαρμοστούν σε διεθνείς αγορές.

Τι ιδιαίτερο έχει να κερδίσει η ομάδα ή η εταιρεία που θα συμμετάσχει ή θα διακριθεί στον διαγωνισμό σας;

Ένας startup διαγωνισμός προάγει την καινοτομία δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Βοηθά επίσης τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες και να θεμελιώσουν την ομάδα τους. Παράλληλα, η γόνιμη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ συμμετεχόντων, μεντόρων και επενδυτών, συμβάλλει στην αξιολόγηση, ανατροφοδότηση και εντέλει βελτίωση του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος εν γένει. Φυσικά, τελικός στόχος είναι η ανάδειξη και βράβευση των καλύτερων ομάδων.

Το πρόγραμμα του διαγωνισμού σχεδιάστηκε βασιζόμενο στις καλές πρακτικές και τα υψηλά πρότυπα που αναπτύσσει δεκαετίες τώρα το διεθνές δίκτυο του MIT Enterprise Forum, το MIT Technology Review καθώς και ο θεσμός MIT 100K Entrepreneurship Competition. Παρά το γεγονός ότι διεξάγεται στην Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικά ένα διεθνή διαγωνισμό με τη συμβολή στρατηγικών συνεργατών, συμβούλων, κριτών και φορέων της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής.

Οι 25 επιλεγμένες εταιρίες ή ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν συστηματικά με Έλληνες και ξένους μέντορες, και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα διεξάγουν οι στρατηγικοί συνεργάτες του MITEF Greece όπως οι δικηγορικές εταιρίες Ποταμίτης-Βεκρής και Foley & Lardner LLP, η EY, η V+O Communication και η Plano & Simple. Θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες, να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να αναπτύξουν το δίκτυο επαφών και συνεργασιών τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι 3 τελικοί νικητές, που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2015, θα διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα και βραβεία με τη μορφή παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Ανάμεσα στα βραβεία σε μορφή υπηρεσιών συγκαταλέγονται: νομική συμβουλευτική υποστήριξη σε Ελλάδα και Η.Π.Α., χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δωρεάν επαγγελματική στέγαση στην Ελλάδα κ.α. Όμως βασικό και μοναδικό πλεονέκτημα για τους συμμετέχοντες αποτελεί η διεθνής αναγνώριση μέσα από την προβολή από το διεθνές δίκτυο του MITEF Global και το MIT Technology Review.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mitefcompetition.org/greece