Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας έδωσε το «πράσινο φως» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με συγκεκριμένο ερώτημα.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ όρισε σήμερα για τις 30 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE δεν ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό», δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πριν από τη ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Politico: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα
Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιθυμεί να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην ψηφοφορία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με μέλη της ομάδας S&D, γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Προκειμένου να το καταφέρουν, πιέζουν το φιλελεύθερο-αριστερό Ποτάμι να υπερψηφίσει το σχετικό νόμο, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι του Τσίπρα αντιτίθενται στην αλλαγή του ονόματος, στερώντας του την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα μέλη του S&D φαίνεται να διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει σιωπηλό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, ο Τζο Λέινεν χαρακτήρισε την παθητικότητα του ΕΛΚ «επαίσχυντη, δεδομένου ότι διακυβεύονται πολλά».

Δείτε ακόμη: Ξεκινά επίσημα η ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην Ε.Ε