Στις κάλπες για την εκλογή του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Στις κάλπες για την εκλογή του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς – Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
κεντροαριστερα

Περισσότεροι από 145.000 πολίτες έχουν ψηφίσει ήδη - Ανοιχτές θα παραμείνουν οι κάλπες ως τις 8μμ. - Μετά τις 9μμ η ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Τον πήχη των 160.000 ψηφοφόρων εκτιμάται πως θα φτάσει η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας για τον νέο φορέα της προοδευτικής παράταξης, αφού η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πριν τις 7μμ είχαν ψηφίσει περί τις 147.000 πολίτες, με ροή ψηφοφόρων περί τους 220 ανά λεπτό. Ασφαλές αποτέλεσμα για την ηγεσία του νέου φορέα αναμένεται μεταξύ 21:00-21:30.

Οι κάλπες -στα συνολικά 982 εκλογικά τμήματα της χώρας και στα 22 στο εξωτερικό- για την ψηφοφορία ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη άνοιξαν στις 8 το πρωί και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως στις 8 το βράδυ και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο είτε δήλωσαν μέλη είτε φίλοι σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν ή βρίσκονται κοντύτερα. Δεν απαιτείται η καταβολή 3 ευρώ, όπως την προηγούμενη Κυριακή. Όμως, όποιος θέλει μπορεί να δώσει χρήματα για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική.

Φώφη Γεννηματά: «Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη»
Στο Καματερό ψήφισε πριν από λίγο στην εκλογική διαδικασία για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη».

Ν. Ανδρουλάκης: «Να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας»
Στο Ηράκλειο Κρήτης ψήφισε το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης. Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η φλόγα της ελπίδας που άναψε την προηγούμενη Κυριακή πρέπει να μην σβήσει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα σε τροχαία, καθώς η Κρήτη θρηνεί κάθε χρόνο πολλούς πολίτες που χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη από το Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο έχει ως εξής:
«Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων. Πρέπει όλες αυτές οι στρεβλώσεις του κράτους μας, που άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιμετωπίσει, να είναι στο επίκεντρο των θέσεών μας, των απόψεών μας και των καθηκόντων μας. Για να σταματήσουμε να έχουμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει»
Στο Χαλάνδρι ψήφισε ο πρώην υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντρο-αριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης, και έπειτα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ψήφισα στο Χαλάνδρι. Έσφιξα χέρια φίλων εθελοντών που εγγυώνται και αυτή την Κυριακή την διαδικασία. Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία δεν θέλει άλλο ένα κόμμα. Θέλει τολμηρές προτάσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Θέλει να αλλάξουμε εποχή».

Γιώργος Παπανδρέου: «Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα»
Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και παλαιός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Κατόπιν ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:

«Το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο πολίτης σήμερα. Ο προοδευτικός πολίτης. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του. Το μήνυμα είναι ότι θέλει ο Ελληνικός λαός, θέλει ο προοδευτικός πολίτης, να πορευτούμε με βάση τις αλήθειες και όχι τα πολλά και μεγάλα ψέματα τα οποία επέτειναν, εμβάθυναν την κρίση και σκέπασαν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Και πιστεύω, τέλος, ότι είναι ένα μήνυμα ενότητας, για μια πορεία ενότητας, συλλογικής ανασύνταξης αυτού του χώρου, που όλοι θέλουμε και απαιτούμε. Και αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί από αύριο. Μια πορεία, όχι μόνο ανασύνταξης του χώρου του προοδευτικού, αλλά μεγάλων και βαθιών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Μια νέα εθνική πορεία που θα δώσει ξανά την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη. Και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη, που είναι ένας τόπος προοδευτικός, δημοκρατικός και σηκώνει πάντα τη σημαία αυτού του αγώνα».

Ευ. Βενιζέλος: «Το στοίχημα θα κερδηθεί στην αποφασιστικότητα της κοινωνίας»
Στο εκλογικό κέντρο Αμπελοκήπων ψήφισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξερχόμενος του κέντρου, δήλωσε: «Το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας. Όποιος μιλά συγκεκριμένα, ολοκληρωμένα, υπεύθυνα και λέει εφικτά πράγματα που θα βγάλουν τη χώρα στο μέλλον, αυτός θα κερδίσει το στοίχημα. Αυτό πρέπει να κάνει η δημοκρατική παράταξη. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι πριν κριθεί στους εκλογικούς αριθμούς». Σε ερώτηση αν προϋπόθεση αποτελεί η ενότητα ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αυτό είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».