Στο Eurogroup Ιανουαρίου το πρώτο τεστ για την ελληνική οικονομία

Στο Eurogroup Ιανουαρίου το πρώτο τεστ για την ελληνική οικονομία

«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι δικαστικές υποθέσεις για τα αναδρομικά, αλλά και οι πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης.

Tόσο για την επιστροφή των θεσμών όσο και την συνεδρίαση του Eurogroup, ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πακέτο παροχών που δόθηκε στους φορολογούμενους το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Το πρώτο ραντεβού είναι την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ενημερωθούν για την πορεία του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με κύριο θέματα τα «κόκκινα» δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραμονή των επικεφαλής στην Αθήνα θα είναι ολιγοήμερη προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση προόδου για την Ελλάδα.