Στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών – «Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα» το μήνυμα Μοσκοβισί

Στο Eurogroup η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών – «Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα» το μήνυμα Μοσκοβισί
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (A) συνομιλεί με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί (Δ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Christos DOGAS

Για κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τα Χριστούγεννα και έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της τρίτης εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, τα δημοσιονομικά και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής των χωρών του ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, δεν περιμένουμε εκπλήξεις αλλά την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας της αξιολόγησης.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 18:00 οι υπουργοί των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκλέξουν σήμερα τον νέο πρόεδρο του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως

Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί» πρόσθεσε.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να επιτευχθούν και την τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα δεν θα συζητηθεί το μέγεθος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.

Μήνυμα αισιοδοξίας από Μοσκοβισί

Την αισιοδοξία του πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι αποτελεί στόχο τόσο του ίδιου, όσο και της Κομισιόν, να καταστεί η Ελλάδα «κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης μέχρι τον Αύγουστο, με επιτήρηση μόνο στην εποχή που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα, αλλά χωρίς άλλα επιπλέον προγράμματα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», είπε ο Π. Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν. «Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «θετικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννιά μήνες αλλά και των «κρίσιμων» συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα μέσω μεταρρυθμίσεων να καταφέρει να επιτύχει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να μειώσει την ανεργία και παράλληλα να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Και τελικά, ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για μια καλύτερη Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζοντας πως «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».