Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για τις συντάξεις

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για τις συντάξεις
epa06760061 (L-R) Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, German Minister of Finance Olaf Scholz, Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and French Finance Minister Bruno Le Maire chat prior to the start of an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 24 May 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών της ευρωζώνης αλλά και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ελλάδας.

Στις 3 Δεκεμβρίου στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2018, τελειώνει το ζήτημας της περικοπής ή μη των συντάξεων από το 2019.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών της ευρωζώνης αλλά και η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου της Ελλάδας η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2019.

Tα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση της τροπολογίας με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει την μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους.

Η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί και θα ακυρωθεί προβλέπει ότι στις μειώσεις μπαίνουν από το 2019 προσωπικές διαφορές κύριων συντάξεων, προσωπικές διαφορές επικουρικών συντάξεων αλλά και οικογενειακά επιδόματα που συγκαταβάλλονται με την σύνταξη σε δικαιούχους του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Για το θέμα των συντάξεων προσπαθούν στις Βρυξέλλες να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους καθώς υπάρχει ανησυχία ότι αν του δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κινδυνεύει να αποτελέσει αντικείμενο δημόσια συζήτησης σε κράτη μέλη, όπως Γερμανία, στα οποία υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Μοναδικός προβληματισμός τώρα για την ελληνική πλευρά είναι η μετα – προγραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι πιθανότητες για κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει δραματικά μολονότι προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η ατζέντα του Eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η σύνοδος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξουν βήματα προόδου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 13-14 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα.

Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που θα εκκινήσει στις 12 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες θα εξετασθεί το ζήτημα της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε έναν οργανισμό που θα μοιάζει περισσότερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θα θέτει μελλοντικά για τη χορήγηση δανείων διάσωσης.

Το Eurogroup θα εξετάσει τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να ζητά το «κούρεμα» του χρέους μιας χώρας πριν παράσχει δάνεια στήριξης, εφόσον έχει καταδειχθεί πως το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Σεντένο: Η Ιταλία δεν είναι στη σημερινή ατζέντα

Η Ιταλία δεν είναι στην σημερινή ατζέντα του Eurogroup, ξεκαθάρισε ο Μάριο Σεντένο πριν τη συνεδρίαση. Εκανε αναφορά στη συζήτηση που θα γίνει για τον ρόλο της Κομισιόν και του ESM καθώς όπως είπε χρειάζεται «καθαρότητα» για τον ρόλο των δυο θεσμών. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την νέα αρχιτεκτονική.

Στην ατζέντα, όπως είπε, περιλαμβάνεται η πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας για την εμβάθυνση της ευρωζώνης (σ.σ. εισηγούνται μεταξύ άλλων έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης).

Εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει αποφασιστικό βήμα ως το Δεκέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής.

Η εμβάθυνση της ευρωζώνης είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Eurogroup, σημείωσε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις. Αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του ESM για τον οποίο, όπως είπε η Κομισιόν έχει καταλήξει σε MoU για τη μελλοντική τους συνεργασία.