Στο φως μίζα 13 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια των ραντάρ

Στο φως μίζα 13 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια των ραντάρ

Η ανακριτική αρχή ανακάλυψε και νέες καταβολές την περίοδο 1999-2009-Συντάχθηκε συμπληρωματικό κατηγορητήριο για Σμπώκο, Λιακουνάκο, Κόλεριτζ και Καμάρη.

Νέα μίζα ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων ανακάλυψε η ανακριτική αρχή στην υπόθεση της σύμβασης των τεσσάρων αερομεταφορόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ) που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Eriscsson το 1999,επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος της Κυριακής».

Μία μίζα που οδήγησε τις ανακριτικές αρχές να συντάξουν συμπληρωματικό κατηγορητήριο σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, του Γιάννη Σμπώκου, του Βρετανού δικηγόρου Πήτερ Κόλεριτζ και του επιχειρηματία Γ. Καλαμάρη, λίγο πριν το κλείσιμο της δικογραφίας, όσον αφορά του Έλληνες κατηγορούμενους- αφού πιθανή εμπλοκή έχουν και τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας Ericsson.

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα αυτά μπήκαν από την εταιρεία Interaction, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας Highwood στο Μονακό και στη Βηρυτό και επενδύθηκαν σε ακίνητα τόσο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου όσο και στην Πετρούπολη της Ρωσία.

Η μίζα αυτή αποτελεί τη συνέχεια ροής άλλου μαύρου χρήματος ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που κατηγορούνται ότι πήραν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος καθώς και άλλοι αξιωματούχοι για να αναθέσουν τη σύμβαση των ραντάρ (που θα τοποθετούνταν στα αεροσκάφη Embraer) στη σουηδική Eriscsson.

Η υπόσχεση του… δώρου και οι καταβολές έγιναν, σύμφωνα με την κατηγορία, πριν από την κατάρτιση της σύμβασης (1999) και συνεχίστηκαν μέχρι το 2009 «προκειμένου κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντός τους να προωθήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και εν γένει των καθηκόντων τους και εν πάση περιπτώσει να μην παρακωλύσουν για οιονδήποτε λόγο προμήθειας στη σουηδική και τις υποκατασκευάστριες εταιρείες».

Πηγή: Έθνος της Κυριακής