Στο κατόπι της Ευτυχίας

Στο κατόπι της Ευτυχίας

Στίχοι βγαλμένοι από μια άλλη εποχή, τόσο επίκαιρη.

Ψάχνετε την ευτυχία; Η Ευτυχία ταξιδεύει με την μορφή της Νένας Μεντή, που παίζει την πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού. Μήπως αναρωτιέστε ποια είναι η Ευτυχία Παπαγιαννακοπούλου; Αν σας δώσουμε μόνο μερικούς από τους τίτλους των τραγουδιών της, μάλλον, θα καταλάβετε το μέγεθος της μεγάλης αυτής δημιουργού.

«Είμαι αητός χωρίς φτερά», «Όνειρο απατηλό», «Η φαντασία», «Ηλιοβασιλέματα», «Όλα είναι ένα ψέμα», «Πήρα απ ΄τη νιότη χρώματα», «Πετραδάκι πετραδάκι Μαλάμω», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Περασμένες μου αγάπες», «Τα καβουράκια», «Τα αλάνια», «Αντιλαλούνε τα βουνά» κι τόσα άλλα..

Κάποια, δεν ξέραμε οι περισσότεροι, ότι ήταν δικά της, δεν γνωρίζαμε την ιστορία που έκρυβαν αυτά τα τραγούδια. Ακριβώς αυτή την ιστορία έρχεται να μας πει η συγκεκριμένη παράσταση, που πρόκειται να μας συγκινήσει. Και να μας ταράξει. Βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), που με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό μιας αποσπασματικής, ακροβατικής θεατρικής αφήγησης, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της σαν στιχουργού: την Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Γιώργο τον άντρα της, την Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, την Ρέα την εγγονή της και την Μαριόγκα τη μητέρα της.

Οι εικόνες από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνουν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας αλλά και τη σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, η εποχή της Αθηναϊκής επιθεώρησης, τα καταγώγια του ρεμπέτικου, η άνθιση του έντεχνου  λαϊκού τραγουδιού.

Πρόκειται για μια παράσταση, πραγματικό φάρμακο στην εθνική μας μελαγχολία και ταπείνωση. Κυρίως γιατί η στιχουργός και ποιήτρια Ευτυχία Παπαγιαννακοπούλου, εκπροσωπεί, σαν άλλος Ζορμπάς, την ψυχική δύναμη του Έλληνα, την ικανότητα του να στέκεται στα πόδια του, να χαμογελάει και να αγωνίζεται διαρκώς να ξεπεράσει την σκληρή πραγματικότητα.  Καημοί και ελπίδες. Το χθες, το σήμερα, το αύριο. Το αυθεντικό, η ψυχή και η λεβεντιά, όλα σε μια παράσταση.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τη Νένα Μεντή.

27 Αυγούστου – Κηποθέατρο Δήμου Παπάγου

Προπώληση: Δημαρχείο Παπάγου, Αναστάσεως 90,Τηλ.: 213-2027187-Κατάστημα Δαναός – Μεσογείων 230, Τηλ.: 210-6528301

2 Σεπτεμβρίου – Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς

Πληροφορίες:213-2007204

8 Σεπτεμβρίου – Βύρωνας, Θέατρο Άννα Συνοδινού
Πληροφορίες- Τηλ.: 210 7609340 -http://www.festivalvraxon.gr

12 Σεπτεμβρίου- Κορυδαλλός, Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος
Προπώληση: Πνευματικό κέντρο Δ .Κορυδαλλού(210-4963914-4970475)

14 Σεπτεμβρίου- Ηλιούπολη,  θέατρο Άλσους
Προπώληση: Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.-Γρηγόρης Γρηγορίου:(210-9940699)

17 Σεπτεμβρίου-  Γαλάτσι, Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Προπώληση: Δημαρχείο Γαλατσίου. Πληροφορίες: 210-2143414

1/2

 

Διαβάστε ακόμη: Η αγαπημένη Zaz live στον Λυκαβηττό