Στο Κογκρέσο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη Ρωσία

Στο Κογκρέσο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη Ρωσία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου προγραμμάτιζε συνάντηση με αξιωματούχους και ηγέτες του Κογκρέσου για την πρόσβασή τους σε απόρρητες πληροφορίες.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, του FBI, αλλά και του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραδώσουν στο Κογκρέσο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία, μεταδίδει το CNN.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά το ζήτημα που προκλήθηκε σχετικά με τον χειρισμό από το FBI μιας εμπιστευτικής πηγής πληροφοριών, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, προγραμμάτιζε την «άμεση» συνάντησή του με αξιωματούχους και ηγέτες του Κογκρέσου, «προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες κι άλλες πληροφορίες, που έχουν ζητήσει».

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πιεστεί να παραδώσει τα έγγραφα που έχει ζητήσει με σχετική κλήση ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες, αναφορικά με την πηγή του FBI.

Σύμφωνα με προγενέστερη δήλωση της Σάντερς, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, αλλά κι ο Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας Νταν Κόατς ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν χθες το απόγευμα στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν για τα αιτήματα που έχει υποβάλλει το Κογκρέσο, σχετικά με την παροχή πληροφοριών.

Ο Ρόζενσταϊν, ο Ρέι, αλλά κι αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι εντοπίστηκαν να αναχωρούν από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τις 16:00 χθες το απόγευμα (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) και ενώ είχε συμπληρωθεί μία ώρα παραμονής τους στο εσωτερικό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του, δεν σχολίασε την συνάντηση, αλλά ούτε και δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες από την συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με την Σάντερς, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από τις αναρτήσεις που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ το Σαββατοκύριακο στο Twitter.

Σε ανάρτηση που έκανε την Κυριακή στο αναφερόμενο κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ απαίτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, «να εξετάσει εάν το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διείσδυσαν ή παρακολούθησαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, για πολιτικές σκοπιμότητες».

Οι αναρτήσεις αυτές, προέτρεψαν τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου να επεκτείνει την έρευνα που διεξάγει για την παρακολούθηση του πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Ο επιθεωρητής, διερευνά εάν το FBI ενήργησε με πολιτικά κίνητρα στην έρευνα του για την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής, στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2016, σύμφωνα με δήλωση της Σάρας Ίσγκουρ Φλόρες, εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Εάν κάποιος διείσδυσε ή παρακολούθησε τα στελέχη μια προεκλογικής εκστρατείας εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, πρέπει να ξέρουμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο Ρόζενσταϊν.

Μερικοί πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI σχολίασαν θετικά την κίνηση αυτή για την αποφυγή αντιπαραθέσεων, ενώ άλλοι καταλόγισαν στον Ρόζενσταϊν ότι απέτυχε να σταθεί στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου.

Η επιλογή του Επιθεωρητή του υπουργείου της Δικαιοσύνης, Μάικλ Χόροβιτς για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, φαίνεται να έχει αποκλιμακώσει την ένταση, τουλάχιστον προσωρινά.

Την εξέλιξη αυτή σχολίασε θετικά κι ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος είναι ευγνώμων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο γενικός επιθεωρητής θα διερευνήσει την υπόθεση για να αποφασίσει και να διασφαλίσει ότι δεν έγινε κάποια παρακολούθηση για πολιτικές σκοπιμότητες κατά της προεκλογικής μας εκστρατείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες, αλλά κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο θα χειριστούν την συμφωνία για την ενημέρωσή τους σχετικά με απόρρητες πληροφορίες, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ο ίδιος, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι θα αρνηθεί να συναντηθεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτός κι αν είχε πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με την εμπιστευτική πηγή του FBI.

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το αντικείμενο της ενημέρωσης σχετικά με την εμπιστευτική πηγή, τόσο για την παρουσίαση εγγράφων, όσο για το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο ίδιος. Ο ίδιος, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενδεχόμενο «να έχει υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις», παρά τις ανησυχίες ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων.

Παράλληλα, ο Σιφ εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσβαση που έχουν σε απόρρητες πληροφορίες τόσο ο Κέλι, όσο κι άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου στην διάρκεια συναντήσεων όπως η χθεσινή στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «The New York Times» και «The Washington Post» η απόρρητη πηγή του FBI μίλησε στον Πέιτζ, αλλά και στον αντιπρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Σαμ Κλόβις, όπως επίσης και στον σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Η δικηγόρος του Κλόβις, Βικτόρια Τόενσινγκ δήλωσε χθες στο CNN, ότι η πηγή προσέγγισε τον Κλόβις, ενώ η συνάντηση ήταν σχετική με την Κίνα και πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016. «Η Ρωσία ούτε καν αναφέρθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Πηγή: CNN