Στο «μάτι» των χάκερ και η Yahoo – Κινδυνεύει η συμφωνία της με τη Verizon

Στο «μάτι» των χάκερ και η Yahoo – Κινδυνεύει η συμφωνία της με τη Verizon
FILE - JANUARY 27: According to reports January 27, 2015, Yahoo will spin off their stake in Alibaba into a company called SpinCo, in a move to save shareholders the tax burden of a direct sale of the stake. SUNNYVALE, CA - MAY 23: A sign is posted in front of the Yahoo! headquarters on May 23, 2014 in Sunnyvale, California. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images) Photo:

Σχεδόν 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυο της τεχνολογικής εταιρείας το 2014, από μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με κάποιο κράτος.

Ο όμιλος διαδικτυακών υπηρεσιών Yahoo! ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών κλάπηκαν από το δίκτυό του στα τέλη του 2014, από μια ομάδα χάκερ που “συνδέεται με κάποιο κράτος”.

Στα δεδομένα που κλάπηκαν ενδέχεται να περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ημερομηνίες γέννησης, ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης, όχι όμως και ευάλωτοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα που αφορούν κάρτες πληρωμών ή τραπεζικούς λογαριασμούς, ανέφερε η εταιρεία.

Ο όμιλος πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για το θέμα αυτό.

Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι οι χάκερ παρέμειναν εντός του δικτύου της εταιρείας την Πέμπτη.

Δεν είναι σαφές το πώς η αποκάλυψη αυτή μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο του Yahoo! να πουλήσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες υπηρεσίες της στη Verizon Communications Inc. Η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τη δικτυοπαραβίαση τις τελευταίες δύο ημέρες και θα εκτιμήσει την κατάσταση όσο θα συνεχίζεται η έρευνα.

«H Υahοο ενθαρρύνει τους πελάτες της να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, καθώς και να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης. Ακόμη, οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε περίπτωση που δεχθούν μηνύματα από αγνώστους και να μην παραδώσουν καμία προσωπική τους πληροφορία εάν δεν γνωρίζουν τον συνομιλητή τους», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, με στόχο να προφυλάξει τους πελάτες της.

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα για την τεράστιου μεγέθους επίθεση

Το FBI έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση και αναζητά έναν χάκερ με το όνομα «Peace», ο οποίος τον Αύγουστο φέρεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου τα στοιχεία 200 εκατομμυρίων λογαριασμών του Yahoo, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι τρεις αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, υποστήριξαν πως η επίθεση φαίνεται πως συνδέεται με κάποια κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, η επίθεση φέρει μεγάλες ομοιότητες με προηγούμενες, στις οποίες εικάζεται ότι είχαν ανάμειξη οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.