Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών το ζεύγος Φιγιόν

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών το ζεύγος Φιγιόν

Έρευνα στην έπαυλη του Φρανσουά και της Πενέλοπι Φιγιόν διεξήγαγαν την Παρασκευή οι αρχές στη δυτική Γαλλία.

Έρευνα διεξήγαγαν την Παρασκευή οι αρχές στην έπαυλη του Φρανσουά και της Πενέλοπι Φιγιόν στο Σαρτ (δυτική Γαλλία), στο πλαίσιο των ευρύτερων ερευνών στην υπόθεση αργομισθίας με πρωταγωνιστές συγγενείς του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η έρευνα στο αρχοντικό του Μποσέ «ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη οι αρχές είχαν διεξάγει έρευνα στην κατοικία του ζεύγους στο Παρίσι.

Ομιλία Φιγιόν εν μέσω πιέσεων για παραίτηση

Εν μέσω έντονων και αυξανόμενων πιέσεων για να παραιτηθεί, εντός και εκτός του κόμματος του, ο Φρανσουά Φιγιόν απευθύνεται εκ νέου σε υποστηρικτές του σήμερα σε ανοικτή συγκέντρωση.

Ο υποψήφιος της δεξιάς στη Γαλλία για την προεδρία σε ανάλογη συγκέντρωση χθες Σαββατο, στην περιοχή Ομπερβιλιέ, νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να «μην ενδώσουν στις πιέσεις, να μην δειλιάσουν», γιατί όπως είπε επιχειρούν να «τους φοβίσουν».

Επανέλαβε ακόμα, τις βασικές αρχές του προγράμματος του, δηλαδή τη μείωση των φόρων και το 35ωρο εργασίας. Πάντως, αν και το επιτελείο του Φιγιόν ανέμενε να συγκεντρωθούν περί τους 3000 υποστηρικτές, ένα μεγάλο μέρος της αίθουσας έμεινε άδειο.

Λίγες ώρες αργότερα, η σύζυγός του Πενέλοπι, έσπασε τη σιωπή της και εξέφρασε την υποστήριξη της προς το πρόσωπό του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Journal Du Dimanche. Διέψευσε επίσης τις κατηγορίες περί αργομισθίας που της προσάπτουν και για τις οποίες έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα από τη δικαιοσύνη.

Οι ψηφοφόροι του συντηρητικού πολιτικού έχουν κληθεί εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής, στην Πλατεία Τροκαντερό, κοντά τον Πύργο του Άιφελ. Το μέγεθος της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης, θα είναι ενδεικτικό και της υποστήριξης στο πρόσωπό του Φιγιόν που γιόρτασε τα 63α γενέθλιά του το Σάββατο, εκτιμά επιτελείο του.

Την ίδια ώρα, στενοί του συνεργάτες τον εγκαταλείπουν, ο ένας μετά τον άλλο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση για την παραπομπή του ενώπιον των τριών ανεξάρτητων δικαστών, που έχουν πλέον αναλάβει την υπόθεση, στις 15 Μαρτίου. Μετά τον εκπρόσωπό του Τιερί Σολέρ, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως παραιτείται από τα καθήκοντά του πριν από δύο ημέρες, και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πατρίκ Στεφανίνι, έθεσε τον ευατό του εκτός μετά από την σημερινή συγκέντρωση. Μετά τις αποσκιρτήσεις περίπου 200 εκλεγμένων, ο υποψήφιος της δεξιάς επιχειρεί να αξιοποιήσει την υποστήριξη που του έχει απομείνει, προκειμένου να σώσει την υποψηφιότητά του, εκτιμά η γαλλική Le Monde.

Κρίσιμη θα είναι και η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, τη Δευτέρα το απόγευμα, προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης». «Είναι ξεκάθαρο. Θέλουν να τον αποτελειώσουν, είναι πόλεμος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρώην υπουργός που παραμένει πιστός στο Φιγιόν.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να αποσυρθεί ο Φιγιόν και να αφήσει τη θέση του στον αντίπαλό του στις προκριματικές και πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ. Ο Ζιπέ, νυν δήμαρχος του Μπορντό, ο οποίος ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο των προκριματικών δεν «θα το σκάσει» από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αν «ο Φρανσουά Φιγιόν αποσυρθεί ο ίδιος» και αν εξασφαλίσει την «ομόφωνη» υποστήριξη του κόμματος, έχει δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του περιβάλλοντός του.