Στο μικροσκόπιο του EWG κατώτατος μισθός και μεταμνημονιακές εκκρεμότητες

Στο μικροσκόπιο του EWG κατώτατος μισθός και μεταμνημονιακές εκκρεμότητες

H Αθήνα, το επόμενο διάστημα, καλείται να διαμορφώσει το τελικό της σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και να τακτοποιήσει και τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα.

Οι εκκρεμότητες-μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να κλείσει η Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και η αύξηση 11% του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Οι Θεσμοί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Αθήνα, είχαν εκφράσει την άποψη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είναι λελογισμένη, προσδιορίζοντάς την εμμέσως κοντά στο 5%. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ακολούθησε τον δικό της δρόμο στη συγκεκριμένη υπόθεση, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης στο 11%. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των εταίρων, τις οποίες θα «εισπράξει» σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσουν και οι εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα και αποσαφηνίστηκαν κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή επίσκεψη των Θεσμών στην Ελλάδα. H Αθήνα καλείται εντός των επόμενων εβδομάδων, να διαμορφώσει το τελικό της σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, να ετοιμάσει το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και να τακτοποιήσει και τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ αυτών είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, οι αλλαγές στο Δημόσιο (αλλαγή τρόπου αξιολόγησης και τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων), καθώς και άλλα.