Στο νέο υπερ-ταμείο του ΕΟΤ οι Τάφοι των Βενιζέλων

Στο νέο υπερ-ταμείο του ΕΟΤ οι Τάφοι των Βενιζέλων

Στο νέο υπερ-ταμείο, που θα αξιοποιεί τα ακίνητα του Δημοσίου, περνούν  Τάφοι των Βενιζέλων με την τοπική κοινωνία να αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προβλέπεται η μεταφορά των Τάφων των Βενιζέλων στην ΕΤΑΔ τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας δήλωσε ότι «Προφανώς θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια πράγματα και πιθανόν να υπάρχει τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί» και συμπήρωσε ότι ο δήμος δεν θα μείνει άπραγος και θα ενεργήσει αναλόγως σε περίπτωση που ισχύσει η πληροφορία.

Από την πλευρά του ο  Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάς Παπαδάκης, δήλωσε ότι «οι τάφοι των Βενιζέλων συνδέονται άρρηκτα με την ιστορική μνήμη και την τοπική κοινωνία και δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της».

Οι τάφοι Βενιζέλων, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανιών και αποτελούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και αξιοθέατο για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.