Στο Παρίσι η πολυτελής συλλογή της δυναστείας του Κατάρ

Στο Παρίσι η πολυτελής συλλογή της δυναστείας του Κατάρ

Εκπρόσωποι της συλλογής Αλ-Θάνι προσέφεραν 20 εκατομμύρια ευρώ για να εκτεθεί ολόκληρη σε διάστημα 20 χρόνων.

Η Πόλη του Φωτός θα φιλοξενήσει, τμηματικά και σε βάθος χρόνου, έκθεση της υψηλού κύρους συλλογής Αλ-Θάνι, ιδιοκτησίας της δυναστείας του Κατάρ. Η συλλογή περιλαμβάνει πολύτιμα πετράδια και κοσμήματα από την Ινδία- από την περίοδο της Μογγολικής αυτοκρατορίας της Ινδίας-, αρχαιότητες, έργα ζωγραφικής και μεσαιωνικά χειρόγραφα.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι εκπρόσωποι της συλλογής Αλ-Θάνι πρόσφεραν 20 εκατομμύρια ευρώ για να εκτεθεί ολόκληρη η συλλογή σε διάστημα 20 χρόνων. Και την είδηση για τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών επιβεβαίωσε κοινή ανακοίνωση του Centre des Monuments Nationaux της Γαλλίας και του Ιδρύματος της Συλλογής Αλ-Θάνι.

Την έκθεση της συλλογής – περισσότερα από 6.000 αντικείμενα – θα στεγάσει το ιστορικό Hôtel de la Marine, κτίριο 553 δωματίων στην πλατεία Κονκόρντ, το οποίο από το 1789 έως το 2014 ήταν το στρατηγείο επιχειρήσεων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι εργασίες ανακαίνισής του προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, θα ξανανοίξει το 2020. Τα μισά από τα 12.000 τετραγωνικά του θα είναι γραφεία και τα άλλα μισά θα διατεθούν για εμπορικούς σκοπούς. Στα τελευταία περιλαμβάνεται και εκθεσιακός χώρος 400 τετραγωνικών στα οποία θα εκτίθεται η συλλογή Αλ-Θάνι.

Τον περασμένο Ιανουάριο, αντικείμενα από τη συλλογή εκλάπησαν την τελευταία μέρα έκθεσης στο Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία (σκουλαρίκια και μια καρφίτσα από πλατίνα, διαμάντια και ρουμπίνια). Η έκθεση με τίτλο «Θησαυροί των Μογγόλων και Μαχαραγιάδων» περιελάμβανε πάνω από 270 αντικείμενα που έχει συλλέξει ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Αμπντάλα αλ-Θάνι του Κατάρ, ξάδελφος του Εμίρη του Κατάρ.

Αυτή την περίοδο, οι Παριζιάνοι παίρνουν μικρή γεύση της συλλογής Αλ-Θάνι στο Château de Fontainebleau.

Φωτογραφία: The Al Thani Collection/ Alexandre Halbardier

Δείτε ακόμη: Κοσμήματα της σουηδικής βασιλικής οικογένειας «κάνουν φτερά»