Στο «πόδι» όλη η Βρετανία: Σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία

Στο «πόδι» όλη η Βρετανία: Σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία

Έναν μήνα πριν από τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, τέθηκε σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία.

Η αστυνομία στο Ουίνδσορ, όπου θα τελεστεί τον επόμενο μήνα ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ, γνωστοποίησε ότι έθεσε σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας στην ιστορία της προκειμένου να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο 33χρονος Χάρι και η 36χρονη Μαρκλ θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου την 19η Μαΐου στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, την οικία της γιαγιάς του Βρετανού πρίγκιπα που δεσπόζει στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά του Λονδίνου.

Περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη για να συμμετάσχουν στους γαμήλιους εορτασμούς και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει κιγκλιδώματα για να αποτρέψει πιθανές επιθέσεις με οχήματα, ενώ θα αναπτύξει ένοπλες περιπολίες και θα εφαρμόσει μέτρα όπως αυτά που τίθενται σε ισχύ στα αεροδρόμια για την αποφυγή οποιουδήποτε περιστατικού.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών από την αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ χρησιμοποιήθηκαν σήμερα σε έρευνες των αρχών στην πόλη, εξετάζοντας γραμματοκιβώτια, τηλεφωνικούς θαλάμους και φρεάτια κι αναζητώντας τυχόν ενδείξεις εκρηκτικών μηχανισμών.

«Πρόκειται για μια ευρεία επιχείρηση που έχει (ποτέ) διεξάγει οποιαδήποτε μονάδα της αστυνομίας και μια από τις μεγαλύτερες στην οποία έχω ποτέ εργαστεί» δήλωσε ο συντονιστής των ερευνών Άντι Τέρνερ.

«Φυσικά θέλουμε να κυλήσουν όλα απρόσκοπτα».

Η Βρετανία παραμένει στα δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο απειλής, βάσει του οποίου μια επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή. Τον περασμένο χρόνο εκτυλίχθηκαν 5 περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικά και στα οποία 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Επιπλέον, η αστυνομία επισημαίνει ότι καταστήματα και κτίρια θα ερευνώνται από εδώ και στο εξής, έως την ημέρα του γάμου. Η βρετανική αστυνομία Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι θα αναπτύξει αστυνομικούς με πολιτικά αλλά και ένστολους κατά μήκος του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας ανήμερα του γάμου, μεταξύ αυτών ένοπλων στελεχών σε συγκεκριμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή σταθμούς του μετρό.

«Έχουμε εργαστεί στενά με τους συναδέλφους μας σε άλλες αστυνομικές δυνάμεις, τις τοπικές αρχές και τις σιδηροδρομικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ταχέως και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε γεγονός…» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Τζον Κόναχαν.