Στο σκοτάδι η Ύδρα: Μήνυση καταθέτει ο Δήμος – Οργή από επαγγελματίες και κατοίκους

Στο σκοτάδι η Ύδρα: Μήνυση καταθέτει ο Δήμος – Οργή από επαγγελματίες και κατοίκους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ύδρα. Για κακή εκτίμηση από τον ΔΕΔΔΗΕ κάνει λόγο ο δήμαρχος του νησιού. 

Για δεύτερο 24ωρο παραμένει στο σκοτάδι η Ύδρα, λόγω του μπλακ άουτ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο νησί και έχει προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στην υδροδότηση.

Για κακή εκτίμηση από τον ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Δήμος θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου και σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης και η έκτασή της.

Οι γεννήτριες που αναμένονται θα αποκαταστήσουν τα προβλήματα μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τον κ. Κακουδάκη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες είναι εντατικές από το πρωί της Κυριακής.

«Το μπλακ άουτ σημειώθηκε χθες 5.30 το πρωί. Στις 8.30 υπήρξε ενημέρωση ότι μέχρι τις 11.00 θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Ωστόσο το πρόβλημα ήταν σοβαρό και δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Το μεσημέρι ζητήσαμε συνδρομή για νερό, η οποία ήρθε τα ξημερώματα» τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού.

Ο ίδιος, μιλώντας νωρίτερα στο Θέμα 104,6, είπε πως «στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέπλευσε στην Ύδρα το πρώτο υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ βρίσκεται εν πλω και πλοίο με δύο γεννήτριες. Έχει βρεθεί και το σημείο για να προσεγγίσουν. Ο δήμος μας θα στραφεί νομικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμάται ότι γύρω στις 10 το πρωί το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί. Πρέπει να εντοπιστεί το σημείο και η αιτία της βλάβης. Συνιστώ ψυχραιμία».

Οι ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε χθεσινή του ανακοίνωση για το θέμα ανέφερε τα εξής: “Με αφορμή την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου 2018 στις περίπου 5.30 το πρωί, ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι συνεχίζει μέχρι και αυτή την ώρα τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε αμέσως μετά τη διακοπή στην επιθεώρηση του Δικτύου από τον Υποσταθμό Κρανιδίου μέχρι τη Θερμησία (συνολικού μήκους περίπου 25 χλμ) καθώς και των υποβρύχιων διασυνδέσεων του νησιού, ενώ τα συνεργεία του επιθεώρησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες – καθώς απαγορεύεται η χρήση οχήματος – το Δίκτυο της Ύδρας.

Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους”.

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της η ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε περαιτέρω διευκρινήσεις:

Όπως αναφέρει, “Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου 2018, διευκρινίζει ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης τις πρωινές ώρες, με τη σύνδεση των Η/Ζ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία τους.”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε χθες στην Ύδρα κήρυξε το νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης.

Οργή από επαγγελματίες και κατοίκους

Σε απόγνωση βρίσκονται επαγγελματίες, κάτοικοι και επισκέπτες στην Ύδρα εξαιτίας του μπλακ άουτ που συνεχίζεται για περισσότερες από 24 ώρες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαρία Κλαδάκη, μιλώντας στο Θέμα 104,6 ανέφερε ότι η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη και ότι οι επαγγελματίες θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

«Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί τίποτε. Οι πελάτες είναι εξαγριωμένοι και εμείς με τη σειρά μας θα κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν λειτουργούν ΑΤΜ να βγάλει ο κόσμος χρήματα, η δυσφήμηση είναι τεράστια. Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον κόσμο, σήμερα το νησί με τέτοιες συνθήκες θα αδειάσει».

Υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού έχει καταφθάσει στο νησί

“Aπό τις 2 τα ξημερώματα βρίσκεται στην Ύδρα υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού και επίσης μεταφέρονται στο νησί γεννήτριες, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος βρισκόταν μάλιστα εκεί όταν έγινε η διακοπή ηλεκτροδότησης, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις “Κουντουριώτεια 2018”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν μέσα στο κατακαλόκαιρο να μένει το νησί χωρίς ρεύμα. Αν και η ‘Υδρα τροφοδοτείται από δύο εναλλακτικές πλευρές, δυστυχώς και οι δύο είναι εκτός».

Υπουργείο Ναυτιλίας: Κανονικά όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια 

Κανονικά διεξήχθησαν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα και σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, διευκρινίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή την προσωρινή διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί, όπου τα ταξιδιωτικά πρακτορεία εξέδωσαν με χειρόγραφο τρόπο τα εισιτήρια.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ο δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, ενώ το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρισκόταν διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, με τον δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον λιμενάρχη Ύδρας αντιπλοίαρχο Μανδαλάκη Γεώργιο.

Με εντολή του κ. Κουρουμπλή στην Ύδρα αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ”ΓΑΥΔΟΣ”, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών.