Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας
epa06053460 A mirror reflects a computer screen displaying binary code in Taipei, Taiwan, 28 June 2017. Kaspersky Lab reported that the malware, despite resembling 'Petya' malware that affected computers last year, is believed to be a new type of ransomware, which the cybersecurity company called 'ExPetr'. The ransomware has reportedly affected mostly Ukraine and Russia and several cases were also found in Poland, Italy, Britain, Germany, France, the US and several other countries, with around 2,000 cases reported so far. The ransomware has reportedly affected US pharmaceutical giant Merck, Russia's oil producer Rosneft, Ukrainian central bank, Spanish food company Mondelez, Australia's Cadbury chocolate factory and French shipping company TNT, among other global companies. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σκοπό την κλοπή ιδιωτικών πληροφοριών φέρονται να είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Η γνωστή ομάδα χάκερ «Fancy Bear» προσπαθεί εδώ και καιρό να υποκλέψει πληροφορίες από υψηλόβαθμους Χριστιανούς Ορθόδοξους ηγέτες, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Τα τελευταία χρόνια, Ρώσοι χάκερ προσπαθούν να αναχαιτίσουν και να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές πληροφορίες από Χριστιανούς Ορθόδοξους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’, αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press που πραγματοποίησε έρευνα πάνω στο ζήτημα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις φέρονται ως πολιτικά υποκινούμενες, εν μέρει λόγω των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ΑΡ. Το πατριαρχείο αναμένεται να λάβει μια απόφαση σύντομα πάνω στο εάν θα διαχωρίσει την Ουκρανική εκκλησία από τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη και την επιρροή του Ρώσου Πατριάρχη και είναι πιθανό να διεύρυνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Προσπαθώντας να χακάρουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες, η Ρωσία θεωρείται ότι ελπίζει να σταματήσει οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ των εκκλησιών, με απώτερο σκοπό να διατηρηθεί ο έλεγχος που ασκεί στην εξουσία μέσα στην εκκλησία. Σύμφωνα με το ΑΡ, η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας θα παραμείνει στην κεφαλή της ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας, κάτι που μερικοί Ουκρανοί δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με το ΑΡ, οι προσπάθειες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται. Και στα e-mail που έχει το ΑΡ στην κατοχή του ως μέρος της έρευνάς του, οι χάκερ φαίνεται να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για τους πατριάρχες και την εσωτερική λειτουργία της εκκλησίας. Σε απάντηση σε ένα e-mail, υπάλληλος της εκκλησίας δήλωσε στο ΑΡ ότι αυτό προκλήθηκε από «κάποιον που μας γνωρίζει».

«Fancy Bear» είναι το όνομα που χρησιμοποιείτο για να περιγραφεί η ομάδα των Ρώσων χάκερ που είχε ως στόχο την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, εταιρείες με συμβόλαια στον κρίσιμο τομέα της άμυνας, κ.ά. Μια δεκάδα Ρώσων πρακτόρων που θεωρείται ότι εμπλέκονται στο «Fancy Bear» κατηγορήθηκαν από τον ειδικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η εκκλησία αρνήθηκε πάντως επίσημα οποιαδήποτε γνώση των προσπαθειών χακαρίσματος, ενώ εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η οργάνωση «Fancy Bear» δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το Κρεμλίνο.

Δείτε ακόμη: Microsoft: Ρώσοι χάκερς έβαλαν στόχο αμερικανικά συντηρητικά think tanks