Στο στόχαστρο του SSM οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των «κόκκινων» δανείων

Στο στόχαστρο του SSM οι στρατηγικοί κακοπληρωτές των «κόκκινων» δανείων

Μία πιο επιθετική πολιτική στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες πρόκειται να υιοθετήσουν οι τράπεζες.

Μία νέα πολιτική στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες πρόκειται να εφαρμόσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται και η πίεση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία που κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη θα βρεθεί στην κρίση του SSM.

Οι δύο πλευρές θα κληθούν να πείσουν τον Εποπτικό Μηχανισμό ότι την «πόρτα» του νέου νόμου, ο οποίος θα αποτελέσει το διάδοχο του νόμου Κατσέλη, δεν θα περάσουν ξανά στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε με τη συναίνεση των τραπεζών και αναμένεται να πάρει και την έγκριση των θεσμών εισάγει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Το νέο πλαίσιο καλύπτει όσους έχουν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τις τράπεζες, δηλαδή δάνειο σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες. Δεν αφορά δηλαδή αυτούς που ακόμη και αν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις πληρώνουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Επίσης, όποιος δανειολήπτης επιλέξει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, έναντι του 10% που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις θα χάνει την προστασία και η κατοικία του θα βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Οι όροι αυτοί αποσκοπούν να βγάλουν εκτός της ρύθμισης τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όσους δεν επιδιώκουν μια έντιμη ρύθμιση με την τράπεζα, αλλά έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Άλλωστε και σε έκθεσή της η Deutsche Bank αναφέρει ότι με τις αλλαγές που έρχονται στα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζεται ένα από τα βασικά ελαττώματα του νόμου Κατσέλη καθώς με την πλατφόρμα προεπιλογής «κόβονται» οι μη επιλέξιμοι δανειολήπτες πριν φτάσουν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με στοιχεία από μέρους των τραπεζών, από τα περίπου 240.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», τα 200.000, περίπου, εκτιμάται ότι θα εγκριθούν προς ρύθμιση μέσω της νέας πλατφόρμας, η οποία θα αντικαταστήσει τις δικαστικές αίθουσες.