Στο τραπέζι αφορολόγητο και ΦΠΑ για να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις

Στο τραπέζι αφορολόγητο και ΦΠΑ για να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις
EPA/JULIEN WARNAND

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να υπάρξει πρόοδος μέχρι το Eurogroup.

Να ξεπαγώσουν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει πρόοδος πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική πρόταση αναμένεται να προβλέπει την επέκταση του κόφτη για το 2019 και 2020, με περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου ή και νέα αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, κατά μία ή δύο μονάδες.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να ικανοποιεί τους θεσμούς, που ζητούν δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2018-2020 και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία -σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)- ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων (σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020), το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν από 4 χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και άνω.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.