Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων το ρωσικό φυσικό αέριο

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων το ρωσικό φυσικό αέριο

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης στη Γενεύη - Η Ρωσία δεν κρύβεται πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», λέει ο Πούτιν.

Καθώς τα κρούσματα βίας εξαπλώνονται στην ανατολική Ουκρανία -όπου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ζητούν από την ουκρανική κυβέρνηση την προκήρυξη δημοψηφίσματος που θα τους χαρίσει περισσότερη αυτονομία- οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες, σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης.

Ωστόσο, σε μία ένδειξη της δυκολίας που υπάρχει στο να «γεφυρωθούν» οι διαφορές, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε πως δεν έχει«μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, καθώς δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα και αυτό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα να διευρυνθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν δεν βρεθεί «λύση» στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη για την ουκρανική κρίση.

Στο τραπέζι το «καυτό» φυσικό αέριο
«Η ΕΕ δέχεται την πρότασή σας για διαβουλεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία για ό,τι αφορά την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου και της διαμετακόμισης . Είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αρχίσουμε γρήγορα τις συνομιλίες αυτές συμπεριλαμβάνοντας την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις 10 Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απειλήσει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν η χώρα αυτή δεν τακτοποιούσε το χρέος της. Σήμερα ανακοίνωσε πως η Μόσχα δίνει προθεσμία ένα μήνα στην Ουκρανία για να τακτοποιήσει τη διαφορά της με τη Μόσχα γύρω από το φυσικό αέριο, διότι διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα προπληρωμής του αερίου.

Ήδη πριν από την ανακοίνωση αυτή, ο Μπαρόζο υπογράμμιζε στην επιστολή του πως μια τέτοια «εξέλιξη προκαλεί σοβαρή ανησυχία επειδή δημιουργεί τον κίνδυνο να διακοπούν οι υπηρεσίες προς την ΕΕ και άλλες χώρες. Η αξιοπιστία της Ρωσίας στις συμβάσεις της ως προμηθευτή αερίου διακυβεύεται». «Σας καλούμε να αποφύγετε τέτοια μέτρα, τα οποία θα προκαλούσαν αμφιβολίες για τη βούλησή σας να θεωρείσθε αξιόπιστος προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη», επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από τη Μόσχα, μιλώντας στην ετήσια τηλεοπτική του «συνάντηση» με τους πολίτες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου.

«Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

 

Η Ρωσία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας
Μιλώντας για την εξάπλωση της κρίσης στην γειτονική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε ο Πούτιν. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους (στην ανατολική Ουκρανία) να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργασθούν ένα νέο διεθνή μηχανισμό για την επίλυση προβλημάτων, προσθέτοντας πως σ’ ένα μονοπολικό κόσμο με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα πράγματα αποτρέπουν τους πρωταγωνιστές από τη χρήση βίας. «Όταν υπάρχει μια ισορροπία ισχύος, τότε υπάρχει επιθυμία για διαπραγμάτευση», δήλωσε.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν κρύβεται πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα»
«Το Σιδηρούν Παραπέτασμα είναι μια σοβιετική επινόηση. Δεν έχουμε πρόθεση να απομονώσουμε τη χώρα μας και την κοινωνία μας από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με τους ρώσους πολίτες.

Μιλώντας για τη σχέση Μόσχας και Ουάσινγκτον ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών. «Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς. Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της», είπε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Δήλωσε επίσης πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση. Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει … στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: ‘Δεν έχει καμιά σχέση με σας’», εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο

Ο Βλαδίμηρος, τα ουκρανικά «πρόβατα» και ο ρωσικός «λύκος»

Πούτιν: «Μεγάλο έγκλημα των Ουκρανών να πάρουν τα όπλα»

Βυθίζεται στον εμφύλιο η Ουκρανία – Συγκρούσεις με νεκρούς

Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία