Στο Βερολίνο για επαφές με την Μέρκελ ο Γιλντιρίμ

Στο Βερολίνο για επαφές με την Μέρκελ ο Γιλντιρίμ
epa05513161 German Chancellor Angela Merkel is questioned during a TV interview by the ARD presenters Tina Hassel (R) and Thomas Baumann (L) at a gallery of Elisabeth Lueders House in Berlin, Germany, 28 August 2016. EPA/RAINER JENSEN

Διάχυτη η ανησυχία για τις απρόβλεπτες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Αριστερά και οι Πράσινοι καλούν τη Μέρκελ να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, και πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έρχεται αργά το μεσημέρι από τη Λευκορωσία στο Βερολίνο για το τετ α τετ με την καγκελάριο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει απόψε για το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γερμανικός τύπος καταγράφει και αναλύει τόσο το νέο επεισόδιο στα Ίμια, όσο και την παρεμπόδιση της κυπριακής γεώτρησης από το τουρκικό ναυτικό. Διάχυτη η ανησυχία για τις απρόβλεπτες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Για «Στασιμότητα στην Κύπρο – Ύφεση στο Αιγαίο» κάνει λόγο η Heilbronner Stimme επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στην αποκλιμάκωση στο Αιγαίο», γράφει, «συνέβαλε προφανώς ένα τηλεφώνημα των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τρίτη το βράδυ. Σύμφωνα με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τα αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.»

Στην Κύπρο αντίθετα δεν υπάρχει κινητικότητα, τα τουρκικά πολεμικά εξακολουθούν να εμποδίζουν το πλοίο-γεωτρύπανο ΣΑΙΠΕΜ 12000. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία υποστηρίζουν ότι η δοκιμαστική γεώτρηση για ανεύρεση φυσικού αερίου δεν μπορεί πλέον να γίνει λόγω πίεσης χρόνου. Το ΣΑΙΠΕΜ 12000 πρέπει να βρίσκεται τον Μάρτιο για άλλη γεώτρηση στο Μαρόκο, οπότε σύντομα οφείλει να αποπλεύσει.»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit από την πλευρά της επισημαίνει ότι το πλοίο που εμβολίσθηκε από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια «έχει χρηματοδοτηθεί και με πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex. Αυτό ακριβώς καθιστά το επεισόδιο σημαντικό και για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα το σκάφος κόστισε 28,8 εκατομμύρια ευρώ, τα 75% από τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά ταμεία.»

Δυο διενέξεις με την Τουρκία
Σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο «δεν λύνει τη διαμάχη που κρύβεται πίσω από το επεισόδιο. Η ένταση μάλιστα επιτείνεται, επειδή αυτή τη στιγμή επικαλύπτονται δύο διενέξεις. Η πρώτη που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας αφορά τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η δεύτερη αφορά μια χειροπιαστή αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις νότιες ακτές της Κύπρου.»

«Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάγονται σε διαφορετικές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Μία μελέτη υπολογίζει την αξία των κυπριακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πάνω από 600 δισ.  ευρώ. Έτσι το μικρό αυτό νησί ονειρεύεται εδώ και χρόνια να γίνει στο μέλλον μια ενεργειακή μεγάλη δύναμη. Γι’ αυτό και μαζί με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός αγωγού. Πάντως παραμένει διαφιλονικούμενο το κατά πόσον θα αξίζει το τεράστιο κόστος η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.»

«Παρ’ όλα αυτά ακόμα και η προοπτική πλουτοπαραγωγικών πηγών έχει οξύνει την ένταση με την Τουρκία. Η Άγκυρα θεωρεί εαυτήν προστάτιδα δύναμη των Τουρκοκυπρίων και ζητά τη συμμετοχή τους στα ενδεχόμενα κέρδη.»

Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει: «Η σύγκρουση στο Ανατολικό Αιγαίο και η διένεξη για το φυσικό αέριο σχετίζονται μόνο έμμεσα μεταξύ τους. Ωστόσο είναι αναμφίβολο ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο οξύνονται. Ακόμα και μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιλντιρίμ ο θερμόαιμος σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ έριξε με νέες απειλές λάδι στη φωτιά.»

Πηγή: Deutsche Welle