Στον «αστερισμό» του καφέ!

Στον «αστερισμό» του καφέ!

Το FortuneGreece ρώτησε κι έμαθε τι χρειάζεται για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα Mikel ή Coffee Island στη χώρα μας.

Πολλά έχουν γραφτεί για την «ποινικοποίηση» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και άλλα τόσα έχουν ακουστεί αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους από τους φόρους και τα λειτουργικά έξοδα που καλούνται να πληρώσουν για να μην δουν ένα ωραίο πρωί ένα λουκέτο βαλμένο στην πόρτα της επιχείρησής τους.

Όσο πιο ακριβό είναι το προϊόν που παράγει κανείς, τόσο αβέβαιη καθίσταται η είσπραξη του αντίτιμου για την απόκτησή του. Προκειμένου λοιπόν να μην «μπλέξει» κανείς με επιταγές και πιστώσεις, επιλέγει το εύκολο κέρδος που βασίζεται στη λογική του franchise. Έτοιμη, επιτυχημένη συνταγή με εδραιωμένο brand στην εγχώρια αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά της μικρής εστίασης παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις, καθώς παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 5%-10% ετησίως. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, το 90% των επιχειρήσεων που άνοιξαν την χρονική περίοδο 2013-2014 αφορούν σε επιχειρήσεις που πουλούν καφέ η φαγητό.

Μεγάλος νικητής μέσα στην κρίση ήταν αναμφίβολα ο κλάδος της εστίασης. Πέρα από τα σουβλατζίδικα που άνοιγαν σε κάθε γωνία των οικοδομικών τετραγώνων, η Ελλάδα έγινε κατά κάποιο τρόπο μια δεύτερη …Βραζιλία. Και αυτό γιατί στη χώρα μας ο αριθμός καφετεριών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σαν είδε ο Έλληνας τα μεγάλα περιθώρια κέρδους σε ένα προϊόν άμεσης κατανάλωσης και χαμηλού κόστους, βάλθηκε να αναγάγει τον καφέ σε επιχειρηματικό case study.

Μikel και Coffee Island συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων που βασίζονται στη λογική του franchise, με τον αριθμό των καταστημάτων τους να αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Κατάφεραν δε να δώσουν ελληνική ταυτότητα στον καφέ και να εκθρονίσουν πολυεθνικούς κολοσσούς όπως τα Starbucks.

Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει όμως να πληροί ο επίδοξος franchisee που φιλοδοξεί να ανοίξει μια καφετέρια με ένα αναγνωρισμένο brand; Και επειδή μιλάμε για επένδυση, ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να συγκρίνει τι τον συμφέρει προτού επιλέξει.

Για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα Mikel θα πρέπει το μέσο ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα €160.000 για το μικρό κατάστημα, €250.000 με €280.000 για το  μεσαίο και €350.000 ευρώ για το μεγάλο. Τα entry fees που απαιτούνται είναι της τάξης των €50.000, ενώ ο franchisee υποχρεούται να καταβάλει το 5 % του τζίρου του σε royalties και άλλο ένα 2 % για διαφημιστική συμμετοχή. Δεν κρίνεται απαραίτητη η εμπειρία ή η αυτοαπασχόληση franchisee.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρείας, που έχει τις ρίζες της στη Λάρισα, έχει αναφέρει σε δηλώσεις της πως έχει θέσει ως στόχο για το 2014 η αλυσίδα café Mikel να φτάσει τα 100 καταστήματα πανελλαδικά, από τα οποία τα  40 θα είναι στην Αθήνα. Μόνο έντεκα από τα καταστήματα είναι ιδιόκτητα, ενώ τα υπόλοιπα αναπτύσσονται με τη μέθοδο franchise. Πέρυσι η εταιρεία παρουσίασε τζίρο 2,25 εκ. ευρώ, ενώ ο τζίρος όλων των καταστημάτων ανήλθε σε 24,9 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα Coffee Island, τα οποία αποτελούν ένα κράμα παραδοσιακού και σύγχρονου καφεκοπτείου, συνδυάζοντας το παραδοσιακό καφεκοπτείο με υπηρεσίες coffee-to-go. Αν και είναι στην αγορά από το 1999, έγιναν γνωστοί για το success story τους μέσα στην κρίση.

Το 2006, με ένα ήδη δυνατό δίκτυο καταστημάτων Franchise στην Ελλάδα, ίδρυσαν τη δική τους μονάδα παραγωγής για τη μεταποίηση του καφέ, επενδύοντας σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία κυρίως από την Ιταλία, ενώ το 2012 δημιουργήθηκαν δύο υπερσύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας καφέ στην περιοχή της Πάτρας. Στην Ελλάδα διαθέτει 160 καταστήματα, ενώ στην Κύπρο ο αριθμός τους ανέρχεται σε 27. Έχει επίσης παρουσία σε Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άνοιγμα ενός καταστήματος Coffee Island προϋποθέτει χώρο 30 τ.μ.. Εκτός από τα entry fees που βρίσκονται  στα  15.000 ευρώ, απαιτούνται επιπλέον 14.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου, 18.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και 8.000 ευρώ για το αρχικό εμπόρευμα. Στο σύνολο 55.000 ευρώ χωρίς ωστόσο να καταβάλλονται επιπρόσθετα χρήματα για royalties και marketing fees.

Πέρα από το know-how και τη διαχείριση ενός επιτυχημένου brand, ο franchisee θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει πλήρως τη φιλοσοφία της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται. Υποχρεούται να μην παρεκκλίνει από το μοντέλο λειτουργίας της μητρικής εταιρείας, είτε αυτό σημαίνει συγκεκριμένο τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών είτε συγκεκριμένο dress code για τους εργαζόμενους.

Τα υπέρ και τα κατά από μια τέτοια επιχειρηματική επιλογή είναι σίγουρα πολλά. Γι’ αυτό πριν βάλετε την τελική υπογραφή κάντε μια έρευνα αγοράς και δείτε σε μακροπρόθεσμο πλάνο την επένδυση των χρημάτων σας.

Διαβάστε ακόμη:

O καφές αντέχει στην κρίση

Το ελληνικό «νησί» του καφέ

Mikel: Το μυστικό του νέου βασιλιά των καφέ

Πώς πίνουν οι πόλεις τον καφέ τους