Στον…έβδομο ουρανό η Κροατία

Στον…έβδομο ουρανό η Κροατία
epa06882370 Supporters of Croatia celebrate as they watch the broadcast of the FIFA World Cup 2018 semi final match between Croatia and England in central Zagreb, Croatia, 11 July 2018. Croatia won 2-1. EPA/STR

Η νίκη με 2-1 επί της Αγγλίας στην παράταση έστειλε τους Κροάτες στον τελικό της 15ης Ιουλίου, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Γαλλία.

Αν μέχρι χθες φάνταζε απίστευτο για πολλούς, πλέον είναι πέρα για πέρα αληθινό: Η Εθνική Κροατίας προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έπειτα από ένα εξαιρετικά νωθρό ξεκίνημα και έχοντας μείνει από το πέμπτο κιόλας λεπτό πίσω στο σκορ με γκολ του Κίραν Τρίπιερ, επανήλθε δριμύτερη στο δεύτερο ημίχρονο, επικρατώντας τελικά εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών με 2-1 επί της Αγγλίας στην παράταση. Αρχικά το γκολ της ισοφάρισης στο 68′ από τον Ιβάν Πέρισιτς και λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης, στο 109′, το ιστορικό τέρμα του Μάριο Μάντζουκιτς έστειλαν τους Κροάτες στον ποδοσφαιρικό παράδεισο. Η ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία έγινε αφορμή για ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Ζάγκρεμπ.

Δεκάδες χιλιάδες, ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμη και για 100.000 άτομα, έστησαν ένα γιγάντιο πάρτυ στους δρόμους της κροατικής πρωτεύουσας. Η χαρά, η συγκίνηση και η περηφάνια ήταν έκδηλες. «Είναι εξαιρετικό συναίσθημα. Είναι τρομερό να βρίσκομαι εδώ απόψε με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Απλά κοιτάξτε την ατμόσφαιρα. Έχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι γενικά δεν ξέρουν που βρίσκεται η Κροατία, δεν ξέρουν τους καλλιτέχνες μας, αλλά γνωρίζουν το ποδόσφαιρό μας», είπε ένας κροάτης φίλαθλος.

Ευκαιρία για ρεβάνς 20 χρόνια μετά

Η πρωτοφανής επιτυχία της ομάδας του κροάτη προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όμως οι Κροάτες εξακολουθούν να ονειρεύονται. Την προσεχή Κυριακή θα προσπαθήσουν απέναντι στην εξαιρετική Γαλλία να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Πριν από 20 χρόνια η εξαιρετική Εθνική Κροατίας των θρυλικών Νταβόρ Σούκερ και Ζβόνιμιρ Μπόμπαν είχε λυγίσει με 2-1 στον ημιτελικό του Μουντιάλ 1998 στο Παρίσι απέναντι στην οικοδέσποινα και μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Την Κυριακή οι Κροάτες έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη ρεβάνς.

Μετά τη χθεσινή νίκη επί των Άγγλων, οι κροάτες φίλαθλοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. «Περιμέναμε 20 χρόνια γι’ αυτό. Είναι πάρα πολύ όμορφα. Τώρα πάμε τον τελικό και θα πάρουμε την εκδίκησή μας απέναντι στους Γάλλους που μας νίκησαν 20 χρόνια νωρίτερα», σχολίασε ένας άλλος φίλαθλος της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ.

Τα κροατικά μέσα ενημέρωσης δεν χρειάστηκε να το σκεφτούν καθόλου. Όλοι οι σχολιαστές συγκλίνουν στο ότι η χθεσινή νίκη είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της 27χρονης ιστορίας της Κροατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Μέχρι το επόμενο…

Deutsche Welle