Στον πάγο…οι μισές ΗΠΑ

Στον πάγο…οι μισές ΗΠΑ
Photo: AFP

Ρεκόρ 100ετιας στη Νέα Υόρκη με την θερμοκρασία στους -15,5 βαθμούς κελσίου- Περισσότερο κρύο στην Ατλάντα από την Αλάσκα.

Επεκτείνεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ από τη Μινεσότα (στα βόρεια της χώρας) έως τη Τζόρτζια (στα νοτιοανατολικά) με τις πολικές θερμοκρασίες να προκαλούν σωρεία προβλημάτων, ιδίως στις μεταφορές. Χαρακτηριστικά περισσότεροι από 158 εκατομμύρια Αμερικανοί (πάνω από το μισό του πληθυσμού των 317.420.000 πολιτών) συνεχίζουν να πλήττονται σήμερα από το κύμα ψύχους χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο υδράργυρος έδειξε σήμερα -22 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο, με τους ανέμους να τον ρίχνουν στους -33 βαθμούς Κελσίου, -15 βαθμούς Κελσίου στη Νέα Υόρκη, ενώ στο Εμπάρας (στη Μινεσότα, στα βόρεια των ΗΠΑ), όπου χθες καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην χώρα, τα θερμόμετρα σήμερα έδειξαν -28 βαθμούς Κελσίου (αίσθηση σαν -37 βαθμοί). Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στον αμερικανικό νότο, καθώς στο Νάσβιλ ο υδράργυρος έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου και στην Ατλάντα στους -12 βαθμούς. Πρόκειται για θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Οι ΗΠΑ στην… «κατάψυξη»

Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία κατέρριψε σήμερα ρεκόρ 100ετίας, καθώς στο Σέντραλ Παρκ ο υδράργυρος βούτηξε στους -15,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες. Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στις 07:58 το πρωί (τοπική ώρα, 14:58 Κελσίου) καταρρίπτοντας κατά σχεδόν έναν βαθμό το προηγούμενο ρεκόρ των -14,4 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε πριν από 118 χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου του 1896. Δεν πρόκειται ωστόσο για την πλέον χαμηλή θερμοκρασία στο πάρκο αυτό της Νέας Υόρκης, αφού το απόλυτο ρεκόρ, – 26,1 βαθμοί Κελσίου είχε καταγραφεί στις 9 Φεβρουαρίου 1934.

usa cold2

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στη Μινεσότα, το Σικάγο, την Ατλάντα και κυρίως στο Νάσβιλ, λόγω της «πολικής δίνης», των παγωμένων ανέμων που προέρχονται από το Βόρειο Πόλο ως αποτέλεσμα της εξασθένισης του θερμού ρεύματος, jet stream.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «το πολικό ψύχος μετατοπίστηκε σήμερα προς τα ανατολικά της χώρας», με τον κίνδυνο να μειώνεται για τις κεντρικές και βόρειες Πολιτείες της Αμερικής. Προειδοποίηση για σφοδρή χιονοθύελλα εκδόθηκε για την περιοχή του Μπάφαλο (που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) ενώ συναγερμός για καταιγίδα εκδόθηκε σε μια περιοχή από το Νιου Τζέρσεϊ έως το Ντέλαγουερ (στις βορειοανατολικές ακτές).

Περίπου 500 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί στην Ιντιάνα, στο Ιλινόι και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης λόγω του κύματος ψύχους, δήλωσε υπεύθυνος του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από αύριο αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, τη στιγμή που τουλάχιστον 15 θάνατοι αποδίδονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την χώρα εδώ και μία εβδομάδα.

Περισσότεροι από 500 επιβάτες πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εγκλωβισμένοι σε τρία τρένα που είχαν ακινητοποιηθεί στο χιόνι και τον πάγο κοντά στη Μεντότα, περίπου 120 χιλιόμετρα στα δυτικά του Σικάγο, με τους θυελλώδεις ανέμους να έχουν ρίξει τη θερμοκρασία στους -34 βαθμούς Κελσίου. Οι επιβάτες των δύο τρένων απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια λεωφορείων σήμερα το πρωί, ενώ το τρίτο τρένο οδηγήθηκε προς την κοντινή πόλη Πρίνστον.

Διαβάστε επίσης: «Ξεκόλλησε» το κινεζικό παγοθραυστικό από την Ανταρτική

Η κατάσταση στα αεροδρόμια παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς περισσότερες από 2000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί, έπειτα από μια «μαύρη Δευτέρα», όταν 4000 πτήσεις ματαιώθηκαν και σε χιλιάδες άλλες σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Συνολικά, από την περασμένη Πέμπτη, περίπου 18.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ.

Η αεροπορική εταιρεία Τζετ Μπλου χθες ανέστειλε όλα τα δρομολόγιά της στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, επιτείνοντας το αίσθημα απογοήτευσης δεκάδων χιλιάδων επιβατών από τους οποίους κάποιοι περιμένουν εδώ και ημέρες για μια πτήση προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά από την περίοδο των εορτών. Η Jet Blue προβλέπει να ξεκινήσει τα δρομολόγια προοδευτικά σήμερα.

usa cold

 

Περισσότερο κρύο στην Ατλάντα από την Αλάσκα
Τα αεροδρόμια στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στην Ατλάντα –όπου σήμερα έκανε περισσότερο κρύο απ’ ό,τι στο Άνκορεϊτζ της Αλάσκας–, στο Σικάγο και στο Ντιτρόιτ αντιμετώπιζαν σήμερα τα περισσότερα προβλήματα. Η κυκλοφορία διακόπηκε για μικρό χρονικό διάστημα σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο του Τορόντο στον Καναδά, το οποίο επλήγη και το ίδιο από το συνεχές κύμα ψύχους. Δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν εκεί για να κατευνάσουν την οργή των επιβατών.

Σχεδόν παντού οι αμερικανικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή.

Οι αρχές σε πολλές περιοχές κήρυξαν την σημερινή ημέρα αργία για τους εργαζόμενούς τους. «Ζητήσαμε από τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους οποίους κρίναμε μη απαραίτητους, να παραμείνουν στα σπίτια τους» εξήγησε εκπρόσωπος της πόλης του Μιλγουόκι, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, όπου η θερμοκρασία είχε βουτήξει στους -37 βαθμούς Κελσίου σήμερα τα ξημερώματα. «Η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες για να βοηθήσει τους αστέγους να βρουν το πιο κοντινό κέντρο φιλοξενίας. Επιπλέον κρεβάτια έχουν τοποθετηθεί εκεί». Στην κομητεία του Κουκ, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Σικάγο, κέντρα φιλοξενίας άνοιξαν για όσους τα έχουν ανάγκη, για παράδειγμα στην περίπτωση που η θέρμανση είχε χαλάσει.

usa cold

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν επικίνδυνο συνδυασμό πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, παγετού και χιονοστιβάδων» υπογράμμισε ο Πατ Κουίν, κυβερνήτης του Ιλινόι που κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ένας υπάλληλος οχήματος καθαρισμού των δρόμων ο οποίος καταπλακώθηκε από όγκο αλατιού ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, και τέσσερις άνδρες στο Σικάγο, ηλικίας 48 έως 63 ετών, που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχοντας υποστεί καρδιακές κρίσεις, ενώ απομάκρυναν το χιόνι μπροστά από τα σπίτια τους. Το πτώμα μιας γυναίκας 90 ετών βρέθηκε χθες καλυμμένο από χιόνι σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητό της στο Οχάιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ