Στο…σκληρό ροκ της υπόθεσης Novartis ταλαντώνεται το πολιτικό σκηνικό

Στο…σκληρό ροκ της υπόθεσης Novartis ταλαντώνεται το πολιτικό σκηνικό
Το κτήριο των γραφείων της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS στην Αθήνα, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε προανακριτική προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για σκευωρία μιλάει η αντιπολίτευση.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με αφορμή την υπόθεση Novartis, το οποίο δίνει τον ρυθμό στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.  Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση Νovartis, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. 

Το πρωί της Παρασκευής, ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, αναφέρθηκε στην αμερικανική έρευνα για τη Novartis, αναφέροντας πως υπάρχουν οπτικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν χρηματισμούς κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι από κόμματα και πολιτικούς.

Ο νέος «όρος» που μπήκε την Πέμπτη στη δημόσια αντιπαράθεση ήταν η «Πολωνοποίηση»: μία λέξη που χρησιμοποίησε ανώτατη πηγή από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη τώρα όμως έχουμε και “Πολωνοποίηση”. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη… όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου», δήλωσε η ανώτατη πηγή από την αξιωματική αντιπολίτευσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων του Μαξίμου: «Οι αναφορές σε “Πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως επισημαίνουν στελέχη της σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όχι μόνο δεν πρόκειται να κρατήσει αμυντική στάση έναντι του ζητήματος, αλλά αντίθετα θα κλιμακώνει τις βολές της κατά του κυβερνητικού στρατοπέδου των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Αλέξη Τσίπρα. Κατήγγειλε ευθέως ότι ο πρωθυπουργός «είναι επικίνδυνος για την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών», μια τοποθέτηση που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά με αυτή την τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1. Αμφισβήτησε ευθέως τα όσα οι ανώνυμοι μάρτυρες καταγγέλλουν.

2. Κατήγγειλε ότι πίσω από αυτή την επιχείρηση βρίσκεται η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

3. Ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά με ονοματεπώνυμα και χωρίς «κουκούλες».

4. Έδωσε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του μετά τις επόμενες εκλογές οπότε και θα λυθούν οι «λογαριασμοί» που με τη δικογραφία αυτή άνοιξαν.

Εισαγγελικό αίτημα να ανοίξουν οι λογαριασμοί της Novartis

Αίτημα για να ανοίξουν οι λογαριασμοί που διατηρεί η Novartis στις τράπεζες της Ελβετίας και της Κύπρου κατέθεσαν οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το ΣΚΑΪ, προκειμένου να εξακριβωθούν οι κατηγορίες για διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Το άνοιγμα τον λογαριασμών θα δείξει αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ωστόσο οι δικαστικές Αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.