Στουρνάρας: Απελευθέρωση πλειστηριασμών ή κατάρρευση τραπεζών

Στουρνάρας: Απελευθέρωση πλειστηριασμών ή κατάρρευση τραπεζών

Σε επικίνδυνα φθινοπωρινά νερά κολυμπά η κυβέρνηση.

«Αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» λέει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Real News ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η πιθανότητα να αναδειχθούν νέες τρύπες στα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των επισφαλών δανείων που διογκώνονται, καθώς και τα στενά χρονικά όρια, φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Την κοινωνική συνοχή ή την οικονομική περιδίνηση.

Το ύψος του ανεξόφλητου δανείου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο του πλειστηριασμού δεν έχει ακόμη οριστεί, ενώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται, από τις 200.000 στις 150.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: H κυβέρνηση προχωράει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών

Όπως λέει ο υπουργός οικονομικών, στην περίπτωση της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, θα υπάρξουν ειδικά προστατευτικά κριτήρια για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναμένεται να εκδηλωθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη. Τα κομματικά επιτελεία ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό, μιας και ο αριθμός βουλευτών που αντιδρούν έντονα στην πιθανότητα να βρεθούν μπροστά σε μαζικές κατασχέσεις σπιτιών, είναι μεγάλος.

Το ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει δια μέσου του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν θα ψηφίσει την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όμως δημοσιεύματα του Τύπου θέλουν το κόμμα του να βρίσκεται σε στάση αναμονής ώσπου να δουν την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: Νέα κυβερνητική πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει να διαχειριστεί μία ομάδα εσωκομματικών αντιδρώντων που στρέφουν εδώ και αρκετό καιρό τα πυρά τους στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα. Μπορεί ο υπουργός οικονομικών να χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, όμως η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αποτελεί έναν πολύ επικίνδυνο κυβερνητικό σκόπελο.

Όσο, μάλιστα, η Γερμανία εξακολουθεί να εκπέμπει αρνητικά σήματα σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τις φήμες για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα μετά τις γερμανικές εκλογές να κάνουν την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο, το ντόμινο που μπορεί να ξεκινήσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας υπόσχεται έναν πολιτικά καυτό Σεπτέμβρη.

Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας