Στουρνάρας: «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά»

Στουρνάρας: «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης - «Μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα» εκτιμάται πως θα δοθεί με την τρόικα.

«Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και πλέον πάμε σε πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε, εφόσον προκύψουν απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις απολύσεις. Επίσης, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, και αυτές να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας. «Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», σημείωσαν πηγές τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.

Ακόμη, συζητήθηκε και ο προγραμματισμός του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλων, που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση δυο- τριών μηνών.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ».

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε δε, όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Βενιζέλος: Συνολική πολιτική για τη Δημ. Διοίκηση, όχι μόνο κινητικότητα
«Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για την συνολική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο για την κινητικότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει τονίσει «την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις και ολοκληρωμένης αξιολόγησης του συνόλου των δομών και προσώπων στο δημόσιο τομέα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες δίκην καταδρομικής επιχείρησης». Επιπλέον, τόνισε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και όχι φόβου στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:  Στουρνάρας: Το τοπίο του δημοσιονομικού κενού θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του έτους