Στους δρόμους της Γαλλίας για την «Πέμπτη Πράξη» βγήκανε τα «κίτρινα γιλέκα» – Ένταση και χημικά (Βίντεο)

Στους δρόμους της Γαλλίας για την «Πέμπτη Πράξη» βγήκανε τα «κίτρινα γιλέκα» – Ένταση και χημικά (Βίντεο)
epa07233164 Protesters gather during a Yellow Vest demonstration on the Champs Elysees in Paris, France, 15 December 2018. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) is a protest movement, which reportedly has no political affiliation, that continues protests across the nation over high fuel prices. EPA/ETIENNE LAURENT

Χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν και σήμερα στο Παρίσι και άλλες πόλεις - Μικρότερη η κινητοποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μικρότερη αριθμητικά ήταν η σημερινή κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σε ολόκληρη τη Γαλλία με περίπου 33.500 διαδηλωτές να έχουν βγει στους δρόμους μέχρι το μεσημέρι σε σύγκριση με τους 77.000 που είχαν βγει το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Στο Παρίσι, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

Λίγο μετά τις 4μμ (τοπική) ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

Πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» είχαν δηλώσει ότι σχεδίαζαν να επιστρέψουν σήμερα στους δρόμους για την «Πέμπτη Πράξη» των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Ο Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Ένας θάνατος από τροχαίο που αποδίδεται σε κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων»

Μια 44χρονη γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο στη βόρεια Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, και το δυστύχημα φέρεται ότι προκλήθηκε από οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Σύμφωνα με το δίκτυο France Info, ένας άνδρας και μια γυναίκα επέβαιναν χθες το απόγευμα σε αυτοκίνητο, το οποίο κατευθυνόταν προς την κοινότητα Σουασόν κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο οδηγός του οχήματος παρατήρησε ότι υπήρχαν οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα» και έκανε εί τόπου στροφή που είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με άλλο όχημα. Η γυναίκα σκοτώθηκε, ενώ ο οδηγός συνελήφθη και παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Σουασόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου RT, στις διαδηλώσεις τραυματίστηκε ο ανταποκριτής του ο οποίος κάλυπτε τις διαδηλώσεις.

Δείτε ακόμη: Σε συναγερμό η Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στον απόηχο της επίθεσης στο Στρασβούργο