«Στροφή» των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα μετά τις βαριές απώλειες στη Wall Street

«Στροφή» των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα μετά τις βαριές απώλειες στη Wall Street

Ο αντίκτυπος από το βίαιο ξεπούλημα στη Wall Street γίνεται αισθητός στις διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων σήμερα, οδηγώντας πτωτικά τις αποδόσεις, καθώς ο αντίκτυπος από το βίαιο ξεπούλημα στη Wall Street γίνεται αισθητός στις διεθνείς αγορές.

Οι ιταλικές αποδόσεις ήταν λίγο υψηλότερες ενόψει μιας σειράς δημοπρασιών, καθώς οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα χρέους της χώρας υπό το φως του σχεδίου της για τον προϋπολογισμό και την πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά χθες, με τον S&P 500 και τον Dow να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 8 Φεβρουαρίου, οδηγώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τη Federal Reserve.

Η βουτιά αυτή έστρεψε τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη ήταν από 4 έως 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,49% πριν διαμορφωθούν γύρω στο 0,51%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν νωρίτερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,15%, υποχωρώντας από το υψηλό 7 ετών που σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιταλία οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,70% ενώ των 5ετών σημείωσαν άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,92%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς διευρύνθηκε έως και τις 315 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επίπεδο υπερδιπλάσιο αυτού που ήταν τον Απρίλιο. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους στόχους για το έλλειμμα ακόμα κι αν το spread διευρυνθεί στις 400 μονάδες βάσης. Σήμερα αυξήθηκε και πάλι στις 303 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων να αυξάνονται κατά 3 μονάδες βάσης.