Στουρνάρας: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τον Οκτώβριο

Στουρνάρας: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κοινοβουλευτική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο.

Η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του, που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, που θα διαψεύσει τις γραφικές ιερεμιάδες της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, τονίζοντας πως το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου εξετάζει φέτος 1000 περιπτώσεις περισσότερες από πέρσι, ενώ επικαλέστηκε, επίσης, πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται συνεχώς επί πέντε μήνες.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αποτελεί φορέα των πλέον οπισθοδρομικών αντιλήψεων και πως «η μεσσιανική πολιτική ρητορεία είναι ξεπερασμένη και οι θιασώτες της δεν έχουν πολιτικό μέλλον».

Απάντηση Λαφαζάνη στον υπουργό Οικονομικών
«Αντί να μας λέτε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να κοιτάξετε τι γίνεται έξω από το υπουργείο σας» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι πέταξε στον δρόμο τις καθαρίστριες των 400 ευρώ και «αν έτσι εννοεί η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε αυτό σημαίνει ανεργία, δυστυχία, φτώχεια, ύφεση και εξαθλίωση».

«Ένα πανό έβγαλαν οι μικροομολογιούχοι που τους καταληστεύσατε, έξω από το Μέγαρο Μουσικής και πέσανε τα ΜΑΤ σε πέντε ανθρώπους και τους σέρνατε στο Αστυνομικό Τμήμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θα έρθουν άλλα μέτρα. «Έναν δεσμευτικό στόχο έχει το Μεσοπρόθεσμο. Πρωτογενές Πλεόνασμα. Χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα δεν θα πιάσετε αυτό τον στόχο» είπε ενώ, σχολιάζοντας φράση του κ. Κουκουλόπουλου ότι το Μνημόνιο τελείωσε, είπε: «Εσείς είστε που τελειώνετε. Πάμε σε υπερμνημόνιο μέχρι το 2052, με αυστηρή εποπτεία. Θα είμαστε υπό κηδεμονία μέχρι το 2052» υποστήριξε.

Σταϊκούρας προς Τσίπρα: «Οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν»
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα – αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν» απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις -και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως τα στοιχεία που δικαιώνουν τις κυβερνητικές προβλέψεις για το 2014, έχουν επικυρωθεί από την Eurostat, χωρίς αμφισβήτηση. Αυτό υπήρξε και το κεντρικό του επιχείρημα, σχετικά με την αξιοπιστία των θετικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2015- 2018: «Αναφέρθηκε ότι οι στόχοι είναι υπεραισιόδοξοι. Το παρελθόν, όμως, είναι καλός σύμμαχος – οι εκτιμήσεις μας και για την οικονομική μεγέθυνση είναι πιο ρεαλιστικές. Όπως αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα έχει αύξηση του ΑΕΠ 2,8% κατά ετήσιο μέσον όρο, την επόμενη πενταετία. Και δεν έχει υπολογιστεί σ’ αυτό η συμβολή των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα αλλαγών, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Απάντηση Βορίδη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στους εκφραστές του παλιού και του νέου, προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ολομέλεια. Τη συζήτηση αξιοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι έρχονται νέα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να εμφανίσει τον εαυτό του και το κόμμα του ως τον εκφραστή του νέου, αυτής της Ελλάδας που έρχεται σε αντίθεση με την παλιά Ελλάδα» είπε ο κ. Βορίδης, καλώντας τους βουλευτές να συμφωνήσουν ότι «το παλιό και το νέο δεν έχει χρονική σημασία, αλλά κυρίως σηματοδοτείται από το περιεχόμενό του». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε επίσης όλους να συμφωνήσουν ότι στο παλιό ανήκουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αναρωτήθηκε ποιος φέρνει τελικά το νέο, «αυτός που μας λέει να συνεχίσουμε την πολιτική των ελλειμμάτων ή αυτός που στέκεται απέναντι σε αυτά εφαρμόζοντας πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας»;

Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε πόσες πρωτοβουλίες, νομοθετικές, ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μίλησε για πολιτική τρομοκρατίας της άκρας αριστεράς ενώ, σχολιάζοντας τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «η αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παρατήρησε ότι μπορεί η ευθύνη της διακυβέρνησης να ανήκε σε άλλα κόμματα, αλλά «ηγεμόνευε η αριστερά». «Αυτό που άλλαξε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι δεν προσκυνάμε την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, είμαστε περήφανοι για τις αξίες και τις ιδέες μας και εφαρμόζουμε πρόγραμμα στη βάση αυτών» είπε ο κ. Βορίδης.

Κουκουλόπουλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία
«Το ΠΑΣΟΚ -και πολύ περισσότερο και ως Ελιά- είναι ο εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας και ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης συνεργασίας» είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Ζητάμε λαϊκή εντολή για να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε αυτό ακριβώς που κάνουμε. Αποδοκιμασία μας στις εκλογές σημαίνει ότι δεν εγκρίνεται η στάση μας από τους πολίτες. Αποδοκιμασία μας σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου. Γι΄ αυτό κάναμε μια καθαρή εξήγηση, ότι αποδοκιμασία μας σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Τι είναι εκβιαστικό; Τι είναι άσφαιρο;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων στην παρούσα Βουλή και με δεδομένη και τη στάση όλων των κομμάτων, χωρίς το ΠΑΣΟΚ χωρίς την Ελιά, υπάρχει κυβέρνηση; Όχι, δεν έχει τη δεδηλωμένη. Αυτό είναι άσφαιρο; Εκβιαστικό; Ψευδές; Όχι, μια απλή αλήθεια είναι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Ελιά Δημοκρατική Παράταξη απευθύνεται στον πικραμένο κόσμο της δημοκρατικής παράταξης και πρόσθεσε ότι τα δύσκολα τελείωσαν και γι΄ αυτό, το κόμμα του είναι εδώ για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας στην κοινωνία και ζητάει από τον ελληνικό λαό να του δώσει τη δύναμη να φτάσει ως το τέλος αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Βενιζέλος: «Ο λαός θα αποφασίσει αν θα μείνουμε στην κυβέρνηση»

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα αντιλαϊκών μέτρων»