Τα «αγκάθια» για την επιστροφή στην κανονικότητα

Τα «αγκάθια» για την επιστροφή στην κανονικότητα

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της», επισημαίνεται σε άρθρο του Economist.

Στην αποδόμηση του αφηγήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επιστροφή στην κανονικότητα προχωρά με άρθρο του ο Economist.

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της καθώς η κρίση έχει προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές», αναφέρει σε άρθρο του για τη χώρα μας ο Economist.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν επιστρέψουν στην κανονικότητα.

«Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρέλαιο-παραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα, οι πιστωτές θα εποπτεύουν κάθε τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για χρόνια ύφεσης και στασιμότητας που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Ο Economist παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, σε πραγματικούς όρους, το ΑΕΠ και οι επενδύσεις βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι. Οι μισθοί έχουν καταρρεύσει και οι φόροι έχουν αυξηθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες καταρτισμένων νέων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, για μια καλύτερη ζωή.

Σολτς: Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τόνισε χτες πως τα μέτρα είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μελλοντικά να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της.

Διαβάστε ακόμη: ΔΝΤ: Βιώσιμο ως το 2038 το Χρέος – Ανάγκη για ρεαλιστικούς στόχους και παρεμβάσεις από την Ευρώπη

ESM: Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα