Τα «ανώνυμα» δεδομένα που συλλέγονται από apps στα smarthphones προδίδουν την τοποθεσία του χρήστη

Τα «ανώνυμα» δεδομένα που συλλέγονται από apps στα smarthphones προδίδουν την τοποθεσία του χρήστη
hands texting with mobile phones in cafe

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα της έρευνας των New York Times σχετικά με την αγορά ανάλυσης και πώλησης των δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

της Grace Dobush

Τα «ανώνυμα» δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται από εφαρμογές smartphone μπορούν πανεύκολα να συσχετιστούν με μεμονωμένους χρήστες, όπως σημειώνει μια νέα έρευνα των New York Times.

Οι NYT εξέτασαν μια βάση δεδομένων πληροφοριών από το 2017, από μία εταιρεία που διατηρούσε ακριβή δεδομένα τοποθεσίας και τα ανανέωνε χιλιάδες φορές την ημέρα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι NYT κατάφεραν να προσδιορίσουν και να επικοινωνήσουν με έναν αριθμό ατόμων των οποίων οι πληροφορίες είχαν καταστεί ανώνυμες.

Τουλάχιστον 75 εταιρείες λαμβάνουν ακριβή δεδομένα τοποθεσίας από εφαρμογές των οποίων οι χρήστες επιτρέπουν τις υπηρεσίες τοποθεσίας (location services), και πολλές απ’ αυτές τις εταιρείες λένε ότι παρακολουθούν έως και 200 εκατομμύρια κινητές συσκευές στις ΗΠΑ – σχεδόν τις μισές από εκείνες που βρίσκονταν σε χρήση πέρυσι.

Τα δεδομένα αναλύονται και πωλούνται σε διαφημιστές που εστιάζουν στην καταναλωτική συμπεριφορά. Η πώληση διαφημίσεων στοχευμένων βάσει τοποθεσίας θα αγγίξει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι επιχειρήσεις λένε ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζει στις τάσεις, και όχι στις ταυτότητες.

Όμως, όσοι έχουν πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητα ενός ατόμου χωρίς τη συναίνεσή του. Οι εταιρείας δεδομένων τοποθεσίας πληρώνουν μισό έως δύο σεντ ανά χρήστη ανά μήνα, αναφέρει το δημοσίευμα των NYT.

Πολλές εφαρμογές smartphone απαιτούν από τον χρήστη να ενεργοποιεί υπηρεσίες τοποθεσίας για να λειτουργήσουν – όπως εφαρμογές καιρού, χάρτες, ή υπηρεσίες κινητικότητας. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει σ’ αυτά τα δεδομένα «θάβεται» μέσα σε κείμενα-συμβάσεις που συχνά δεν διαβάζονται.

Δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να περιορίζει τη συλλογή ή χρήση τέτοιων δεδομένων, αλλά οι εφαρμογές που ζητάνε πρόσβαση στην τοποθεσία των χρηστών χωρίς να αναφέρουν σημαντικές λεπτομέρειες ως προς το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα ίσως παραβιάζουν τους ομοσπονδιακούς κανόνες σχετικά με παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως δήλωσε στους Times η Maneesha Mithal, αξιωματούχος ιδιωτικότητας στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.